Női orgazmus orron keresztül

Meghökkentő találmánnyal álltak elő tudósok: olyan szert fejlesztettek ki, amely elősegíti hölgyeknél az orgazmust – ráadásul orron át. Hamarosan meg is kezdik a csodatevő zselé gyártását – írja a Bors. Az orrba kenhető krémet a kísérletek során 253 hölgy próbálta ki, s a készítmény hatásosnak és biztonságosnak bizonyult. A zselének köszönhetően átlagosan 2,3 orgazmusa volt az alanyoknak.

Két évvel korábban orrspray formájában ígértek forradalmi változást ausztrál kutatók olyan nőknek is, akik képtelenek voltak a kielégülésre. A nők harmada ugyanis életében még sohasem jutott csúcsra. Állítólag életük során a nőknek több mint a felét éri olyan élmény, ami azután huzamosabb ideig lehetetlenné, de legalábbis élvezhetetlenné, netán kellemetlenné teszi a szexuális aktust – vázolja a helyzetet az orrsprayt ismertető lap. Egyes felmérések szerint a nők 20-30 százaléka teljesen képtelen a kielégülésre, 10-15 százalékuk egész életében egyetlen egyszer sem él át orgazmust, másik 10-15 százalékuk pedig csak rendkívül ritkán jut el a csúcsra.

A női orgazmus zavarának hátterében egymástól igen különböző okok állhatnak. Az alsóbbrendűségi érzés, a negatív önkép, negatív testkép, a kontrollvesztéstől való félelem. Minél inkább úgy érzi egy nő, hogy meg kell tartania a kontrollt, annál kisebb a valószínűsége, hogy orgazmust él át a szeretkezés során. Sok esetben korábbi nemi erőszak, vagy gyermekkori szexuális kihasználás áll a háttérben. Nagyságrendekkel gyakoribb az orgazmus akár teljes hiánya olyan nőknél, akiknek gyermekkorát a szexualitás erős korlátozása jellemezte.

Állítások szerint számukra hozhat valóságos áttörést az a készítmény, amit jelenleg ausztrál Monash Egyetem kutatói tesztelnek. Az úgynevezett Tefina tesztoszteront tartalmaz és az orrba permetezve két órán belül érzékelhető változást hoz: fokozza a nemi vágyat, s alkalmassá is tesz végül a szex beteljesülésére. Némely szakértők szerint a kezelés csaknem minden harmadik nőnek valóban forradalmi változást jelenthet, akik eddig képtelenek voltak a tökéletes szerelmi életre, ez alapvetően átalakíthatná a párkapcsolatokat.

Susan Davis, a Női Egészség Kutató Program Monash University vezetője szerint, ha a kezelés működne, az igazi mérföldkő lehet a nők számára. „Ezt a gyógyszert hasonlóan kell használni, mint a Viagrát, vagyis adott alkalmakra ad hathatós megoldást” – mondja a kutató, aki szerint legtöbb segítséget azoknak jelenthet majd, akiknek a szex valóságos „házimunkává” vált, háztartási kötelességé. Szerinte ez különösen a 30 és 40 éves pároknak okozhat mindennapi konfliktust.

Ugyanakkor gondoljunk a korábbi, nők számára tesztelt ún. női Viagrákra, milyen csúfosan megbuktak az ellenőrzéseken, elsősorban mellékhatásaik, másodsorban hatásuk igazolhatatlansága miatt. „A szexuális funkció nagyon is érzelmi kérdés és nagy hangsúlyt kell, hogy kapjon a tökéletes szexuális életben is. Ez a gyógyszer pedig nem váltja ki a szív és a lélek »gondozását«, fontos, hogy az orvostudományi eszközök mellett a párok egymással is foglalkozzanak” – teszik hozzá a legfontosabbat, tulajdonképpen a termék hatásosságának cáfolatát a kutatók.

A klinikai vizsgálatok egyelőre Ausztrália, Egyesült Államok és Kanada intézményeiben folynak, várhatóan 3-5 éven belül kerülhet a készítmény a patikák polcaira, s szinte biztos, hogy csakis receptre válthatók majd ki.

Kimaradt?