Megevett „valami” egy fehér cápát

Tanácstalanul állnak a tudósok egy korábban jeladóval ellátott fehér cápa eltűnése előtt, amit ráadásul számos furcsa körülmény tesz még rejtélyesebbé. Azt gyanítják, „valami" megette Alphát.

„Valami megette ezt a cápát - de mi?" - teszik fel a kérdést a Smithsonian Channel tudósai, akik egyelőre csak találgatni tudnak, mi történhetett az Alpha névre keresztelt nagy fehér cápával. Azt gyanítják, hogy valami egyszerűen egészben felfalta a 3 méteres tengeri ragadozót, arra azonban semmi ötletük nincs, hogy mi lehetett a titokzatos szörny, ami képes volt elbánni egy ekkora méretű állattal.

A cápát korábban jeladóval látták el, amely rendszeresen küldte az adatokat a kutatóknak, innen tudják azt is, hogy a ragadozó eltűnése előtt különös események történtek. A nőstény cápa a jelöléskor a tengerbiológusok szerint egészséges volt és semmilyen sebek vagy más jellegű sérülések nem látszódtak rajta, és jól reagált arra is, amikor a jeladót elhelyezték a bőre alatt.

Nem is volt semmi szokatlan a jeladó által továbbított adatokban, egészen az eltűnést közvetlenül megelőző időszakig, amikor a cápa váratlanul gyors sebességgel merült mintegy 580 méter mélyre, majd ott a jeladó által érzékelt hőmérséklet szinte percek alatt 40-ről 78 fokra emelkedett. A tengerbiológusok szerint erre egyetlen magyarázat lehet csak: valami megette a cápát.

https://www.youtube.com/watch?v=Z_QyGANCUJI&feature=player_embedded

Arra azonban, hogy ez mi lehetett, még nincs biztos elmélet. A kutatók emlékeztettek arra, hogy a gyilkos bálnákról tudni lehet, hogy a cápák természetes ellenségei, ám azok csak megtámadják és megölik a nagy fehér cápákat, teljes egészében viszont nem jellemző, hogy elfogyasztják azokat. A rejtély tehát egyelőre megoldásra vár...

Kimaradt?