Vita a román sajtóban: a magyarok "megkaparintották" Károly herceget

Vita bontakozott ki a román sajtóban a brit trónörökös Romániához való viszonyulásáról, miután az adevarul.ro egyik publicistája „Miért gondolja azt Károly herceg, hogy Romániában csak magyarok élnek?” címmel közölt írást.

Lulea Marius Dorin azt fejtegeti: a hazai sajtó lelkendezve fogadja a brit királyi család tagjának romániai látogatásait és az országot dicsérő szavait, ám megfeledkezik arról, hogy Károly herceg „soha nem Románia egészéről, hanem csak Erdélyről áradozik”.

A szerző e jelenségnek a magyarázatát is megadja. Emlékeztet arra, hogy a brit trónörököst „egy magyar gróf hozta Romániába”, erdélyi birtokait „egy magyar gróf ajánlásai alapján” vásárolta. Emellett a herceg magánrepülője Marosvásárhelyen száll le, ahonnan „magyarok kísérik tovább”. Nem beszélve arról, hogy olyan székelyföldi falvakban vásárolt birtokot, ahol román szót nem hallani, és az erdélyi településeket „magyar barátai ajánlására” keresi rendszeresen fel.

„Talán ideje, hogy a román hatóságok Erdély olyan tájain is megsétáltassák Károly herceget, amelyeket többségében románok lakják, hogy a trónörökösnek ne torzuljon a véleménye Romániáról” – vonja le a következtetést a publicista, aki figyelmeztet a „magyar lobbi” veszélyeire is.

Lulea Marius Dorin publicisztikája csípős replikát kapott, szintén az adevarul.ro-n. Válaszában Traian Almășan emlékezteti szerzőtársát arra, hogy a legutóbbi népszámlálási adatok szerint Erdélyben „körülbelül egymillió” magyar él. „Amellett, hogy félretájékoztat, gyűlöletkeltő írásod megsérti azokat az embereket, akik hihetetlen dolgokat vittek véghez az elmúlt 25 évben” – üzeni Luleának a szerző.

Emlékezteti Lulea Marius Dorint arra is, hogy Károly herceg a romániai falurombolások hírére 1989 októberében alapítványt hozott létre e települések megmentése érdekében. Ezt az alapítványt úgy hívják, hogy Mihai Eminescu Trust. „Vajon szintén a magyarok befolyásolták abban a döntésében, hogy alapítványát a legnagyobb román költőről nevezze el?” – teszi fel a kérdést a szerző.

Traian Almășan szerint Mihai Eminescu Trust ma 25 erdélyi, többségében románok lakta faluban tevékenykedik. Az alapítvány a hagyományos kézműves mesterségek megőrzésében segíti a helyi közösségeket. Emlékezteti szerzőtársát arra is, hogy a herceg alapítványa a „szabad dákok földjén”, egy Máramaros megyei településen is hasonló projektbe kezdett.

Almășan közli azt is, hogy Kálnoki Tibor gróf rokona Károly hercegnek, és már jóval 1989 előtt ismeri a trónörököst. „Vajon annyira elítélendő, hogy a herceg egy rokonára és egyben jó barátjára bízza erdélyi birtokainak igazgatását?” – teszi fel a kérdést.

Végezetül a szerző idézi a brit sajtóból a trónörökösnek azt a kijelentését, amely szerint „a romániaiaktól tanulhatnánk egyet s mást”. Ugyanakkor Edélybe invitálja szerzőtársát. „Tájékozódj a herceg erdélyi látogatásairól. Megtudhatod, hogy a trónörökös a helyiek egyszerűségét, természetességét keresi és kedveli, nemzetiségüktől függetlenül” – zárul a replika.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?