Akikkel együtt ropta a táncot Károly herceg

"Károly hercegnek jó ritmusérzéke van és gyorsan tanul" – nyilatkozta hétfőn a maszol.ro-nak Fazekas Levente. A Heveder Banda tagját a brit trónörökössel való múlt hét végi zalánpataki találkozójukról kérdeztük.

Mint megírtuk, a sepsiszentgyörgyi zenekar a Facebook-oldalán közölt fotókat az erdélyi látogatáson tartózkodó Károly hercegről. A fényképek egyikén a brit királyi család tagja együtt ropta a táncot a Heveder Banda tagjaival.Fazakas Leventétől megtudtuk, Károly herceg nem első alkalommal találkozott a banda tagjaival és muzsikájával, idén hatodik vagy hetedik alkalommal jártak a trónörökös zalánpataki birtokán. Az a fotó azonban, amelyen a herceg legényest jár, nem  a pénteki találkozójukon készült – tette hozzá a zenész.

Fazekas elmondta, a trónörökös kedveli az erdélyi magyar táncokat, elsősorban a legényes érdekli. Korábban külön kérte is, hogy megtanulhasson néhány figurát. "Károly herceg persze a korábbi években sem hagyta ki a táncot, érezni, hogy egyre jobban szereti ezt a világot" – fogalmazott a Heveder Banda tagja. Hozzátette, nagy valószínűséggel Károly herceg következő erdélyi látogatásán is meghívja majd őket a zalánpataki birtokára.

A Heveder Banda 2002-ben alakult, a Háromszék Táncegyüttes kísérőzenekaraként, azóta számos táncegyüttes számára készítettek zenei összeállításokat. 2008 decemberében a Duna Tv Élő népzene c. műsora egy teljes adást szentelt a Hevedernek, első nagylemezüket 2009 februárjában, a gyimesközéploki Boros-patakon rögzítették. 2008-ban elnyerték az EMKE Kacsó András díját, 2009-ben a Hivatásos Táncegyüttesek találkozóján a Csávási Balladában nyújtott hiteles és virtuóz előadásmódért díjazták a bandát.

Ízlett a pityókás kenyér

A brit trónörökös öt napot tartózkodott a múlt héten Erdélyben. Egyebek mellett felkereste Erdélyben vásárolt falusi házait, a brassói szászok által épített Fekete-templomot és a székelyföldi Zalánpatakot, ahol a falusiak pityókás kenyérrel, vaddisznópörkölttel és túrós puliszkával vendégelték meg egy szabadtéri ünnepségen. A trónörökös korábbi erdélyi látogatásaihoz hasonlóan Kálnoky Tibor gróf miklósvári rezidenciáján szállt meg.

A zalánpataki szabadtéri ünnepségen a Diószegi pékség tulajdonosa szolgáltatta a vendégnek a pityókás kenyeret. A pékség tulajdonosa, Diószegi László a Mediafaxnak elmondta, a hercegnek ízlett a felkínált kenyér, affelől is érdeklődött, hogy milyen lisztből készítették. Az érdeklődését azzal is sikerült felkelteni, hogy a pékség már Nagy-Britanniába is exportál a termékeiből.

Kasléder József málnási polgármester, aki a községhez tartozó Zalánpatakon fogadta a brit trónörököst, a Mediafaxnak úgy fogalmazott, a hercegi látogatás legfőbb üzenete az, hogy Károly herceg választotta Zalánpatakot, nem pedig fordítva.

Károly herceg visszajáró vendégnek számít Romániában: többször is lelkesen nyilatkozott az ember és a környezet sajátos erdélyi viszonyáról, amelyet szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni. A brit királyi család erdélyi magyar gyökerekkel is rendelkezik: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?