Csak tippelni tudunk, hogy Toró az RMDSZ-re szavaz vasárnap

„Azzal a meggyőződéssel veszek részt a vasárnapi európai parlamenti választáson, hogy szavazatom eredményeképpen nem gyengül a magyar nemzetpolitika érdekérvényesítési képessége” – jelentette ki a maszol.ro-nak az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke.

Toró T. Tibortól azt szerettük volna megtudni a kampány utolsó napjaiban, hogy – mivel az EMNP nem állított jelölteket – melyik pártra szavaz, és hogyan kommentálja Semjén Zsoltnak azt a nyilatkozatát, amelyben a magyar kormányfőhelyettes az RMDSZ támogatására buzdította az erdélyi magyarokat. Elfoglaltságára hivatkozva a politikus nem telefonon, hanem sajtóirodáján keresztül, írásban válaszolt a kérdéseinkre.

Az EMNP elnöke közölte: meggyőződése, hogy az erdélyi magyaroknak részt kell venniük az EP-választáson, mert a brüsszeli döntések befolyásolják a mindennapi életüket. Ugyanakkor a távolmaradással másra bíznák a döntést és lehetőséget is adnak a csalóknak, hogy visszaélve tisztségeikkel és a közösség bizalmával, tisztességtelenül befolyásolják a közakaratot.

Toró lelkiismereti kérdésnek nevezte, hogy melyik pártra szavaz majd vasárnap. „A választópolgárok mindig a lelkiismeretükre hallgatva szavaznak. Én is ezt teszem, azzal a meggyőződéssel, hogy szavazatom eredményeképpen nem gyengül a magyar nemzetpolitika érdekérvényesítési képessége és az erdélyi magyarok autonómiaküzdelme további esélyt kap. Ebből a szempontból viszont bizton mondom, hogy jó szívvel nem lehet az RMDSZ jelöltjeire szavazni” – jelentette ki.

Az RMDSZ-szel szembeni fenntartásait azzal magyarázta: előfordulhat, hogy a szövetség számára fontos pillanatokban nem a magyar ügy iránti elkötelezettség, hanem a román nemzetállami szempontok a fontosabbak. „Ahogyan történt legutóbb az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében, amikor a területi autonómiát modellként ajánló Kalmár-jelentésről kellett szavazni és az RMDSZ képviselője távol maradt” – érvelt a politikus.

Az EMNP elnöke szerint természetes, hogy Semjén Zsolt az RMDSZ támogatására buzdított az említett nyilatkozatában, mert Európában az a szokás, hogy az azonos pártcsaládokhoz tartozó pártok támogatják egymást a választásokon. Ugyanakkor szerinte a magyar kormányfőhelyettes, „ha csak burkoltan is – hiszen választási kampány van – az RMDSZ felelősségére is felhívta a figyelmet néhány erdélyi és romániai kérdésben”.

Emlékeztetett rá, hogy Semjén súlyos kérdésnek nevezte a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügyét, amely ügyben – Toró szerint – kormányzati szerepvállalása ellenére az RMDSZ nem tesz semmit. Emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország nemzeti érdeke mindig az volt, hogy Romániával a létező legjobb viszonyban legyen, és ebben fontos szerepe lenne a 18 éve szinte folyamatosan kormányon lévő RMDSZ-nek is.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?