Új határjelző fogadja a Háromszékre utazókat

Az ormótlan, kommunista határjelző obeliszk helyett, egy Székelyföldre jellemző, Kós Károly építészetének formai elemeit tartalmazó kőépítmény jelzi ezentúl Háromszék és Brassó megye határát.

A Kovászna megyei önkormányzat elnöke, Tamás Sándor elmondta: néhány éve körbejárta és lefényképezte a megyehatárt jelző rozsdás táblákat, romos építményeket. Emiatt kezdeményezte, hogy Kovászna megye határaira egységes arculatú, a térség hagyományait tükröző, impozáns építmények kerüljenek. Tamás Sándor szerint a jóváhagyások beszerzése miatt késlekedett az építkezés, most viszont Kökösnél elkészült az első ilyen építmény.

A háromszéki elöljáró rámutatott: a határjelző építményen a román  mellett magyar és német nyelven is köszöntik az autósokat. „Különösen olyan időkben, amikor egyes bukaresti politikusok sértőként bélyegzik a magyarság ünnepeit, rendkívül fontos, hogy megmutassuk már Kovászna megye bejáratánál, hogy Székelyföldön udvariasan, egymást nem sértve nyilvánulunk meg” – mondta a politikus.

A Brassót Kovászna megyével, Kökös határában összekötő útszakaszon épített csonka gúla formájú jelzőépítmény összértéke 75.000 lej volt, tájékoztatott Király Sándor építőmérnök, aki szerint ebből az összegből bevezették a villanyáramot, ugyanis éjjeli megvilágítással látták el fából és kőből készült több mint 5 méter magas építményt. A határjelző kivilágítást is kap: reflektorokat még a hónap folyamán felszerelik.

Az alkotást Wegroszta László, sepsiszentgyörgyi fiatal építész tervezte. Az építmény mindkét oldalán Kovászna megye címere található, alatta pedig a Brassó felöli bejáratnál három nyelven: románul, magyarul és németül értesül a belépő arról, hogy megérkezett Kovászna megyébe. A kiutazók szintén ezen a három nyelven olvashatják a Jó utat feliratot.

Kimaradt?