Nyomtass magadnak marhasültet, családi házat, csokit és aranyat

Pizza, marhasült, családi ház -– csak néhány azok közül az érdekességek közül, amit már lehet 3D-ben nyomtatni. A 3D nyomtatás a 80-as években indult Amerikában. Mint sok más új technológia, azóta a 3D nyomtatás is egyre olcsóbb és egyszerűbb lett, főként a nanotechnológia és a lézertechnika ugrásszerű fejlődésének köszönhetően. 

Smink

Egy Harvardon végzett fiatal nő egy egész vállalkozást alapított a 3D nyomtatásra. Grace Choi olyan nyomtatót árul 300 dollárért, amellyel profi sminkkészletet lehet előállítani. 

Gázturbina

A Siemens berlini gyárában gázturbinák nyomtatásával kísérleteznek. 

Pizza

Egy amerikai gépészmérnök – Anjan Contractor – a NASA-tól kapott egy 125 ezer dolláros ösztöndíjat, hogy fejlesszen ki pizzák nyomtatására alkalmas eszközt. A pizzanyomtató az űrhajósok számára készült, de nyilván a polgári életbe is hamar átszivárog az eszköz.

Gitár

A Cubify 3D nyomtató prémium elektromos gitárokat képes nyomtatni. Állítólag még a hangzásuk is kiváló, amit azért nehéz elhinni. Egy ilyen gitár csak 3500 dollár, míg a hasonló kategóriás Gibson gitárok 10 000 dollárba kerülnek.

Marhasült

A Modern Meadow nevű amerikai cég a legmodernebb géntechnológiát alkalmazva nyomtat élelmiszereket. Állításuk szerint az eszközeik ökológiailag fenntarthatóak, mert nem kell hozzájuk költséges állatfarm. Az egyelőre nem világos, hogy ezek a termékek valóban tartalmaznak-e állati eredetű húst, vagy csak mesterséges porból készülnek, némi protein hozzáadásával.

Családi ház

Egy kínai cég – a WinSun Decoration Design Engineering Co. – családi házakat nyomtat. Legutóbb azzal kerültek be a hírekbe, hogy 10 családi házat nyomtattak 24 óra alatt Kínában.

Arany

A Nervous System nevű dizájncég megtalálta a módját annak, hogy miként lehet aranyt nyomtatni. A lézert használó berendezés bármilyen aranyékszert képes kinyomtatni.

Edzőcipő

Ignacio Garcia spanyol mérnök Recreus nevű cége edzőcipőket nyomtat. A cipők speciális műanyagból készülnek, amelyet használat után össze lehet gyűrni és zsebre tenni.

Csokoládé

A Hershey csokigyártó volt az első, amely rárepült a nyomtatott csokikra. A CNN januárban írta meg, hogy a cég ilyen csokikkal bővítette a kínálatát. Más cégek kifejezetten csokinyomtatásra alkalmas eszközöket kínálnak eladásra.

Kimaradt?