Fiatal programozók és matematikusok mérik össze tudásukat

Nemzetközi programozói és matematika csapatversenyt tartanak Sapientia-ECN néven május 10-én, szombaton a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karán.

A versenyt kilenc évvel ezelőtt szervezték meg először, az első három évben három fordulóban, ám azóta kinőtte magát, most már egy fordulós, ahová romániai egyetemekről és középiskolákból, Magyarországról és további Kárpát-medencei helyszínekről várnak jelentkezőket – mondta el a mai sajtótájékoztatón Kátai Zoltán tanszékvezető és Kovács Lehel egyetemi tanár.

Az idei Sapientia ECN (Efficiency-Challenge-Networked) nemzetközi programozói és matematika versenyre 34 háromtagú csapat jelentkezett be, ami a szervezők szerint rekordnak számít. Egyik érdekessége a megmérettetésnek, hogy az egyetemisták mellett középiskolások is jelentkezhetnek, illetve jelentkeztek is: a programozói versenyre 12 csapat, a matematikaira 8 iratkozott fel.

A 14 egyetemista csapat között a Sapientia, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, a kolozsvári Műszaki Egyetem és a Iași-i Egyetem mellett négy magyarországi egyetem képviselteti magát: az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a budapesti Műszaki Egyetem, a debreceni és a szegedi egyetem. A szervezők már előkészítették a tíz feladatot angol nyelven, amellyel a programozóknak 5 óra alatt kell megküzdeniük, miközben csapatonként egy számítógép áll majd rendelkezésükre. A matematikai szekcióban versenyzők négy feladatra (magyar nyelven) számíthatnak, amelyeket 4 óra alatt kell megoldaniuk.

Míg az előző években a versenynek az egyetemi laboratórium adott helyet, az idén a látvány szempontjából is érdekes lesz. Az egyeik marosvásárhelyi szoftverfejlesztő cég felajánlotta, hogy az egyetem aulájában felszerel a verseny napjára negyven számítógépet, azokat hálózatba köti. A földszinten a versenyzők helyezkednek el, az első emeleten pedig azok a tanárok, akik elbírálják az eredményeket. Amelyik csapat megold egy feladatot, annak egy színes léggömb emelkedik a számítógépe fölé. Lesznek nehezebb és könnyebb feladatok, mindegyiket más-más színű lufi jelképezi majd. A matematika-versenyezők zászlókat kapnak.

A tíz feladatot tíz szerző készítette, közöttük egy középiskolai matematika tanár, egy-egy egyetemi tanár a Babes-Bolyai Tudományegyetemről, a debreceni egyetemről és a Petru Maior Egyetemről, valamint két támogató cég egy-egy munkatársa. az első, második és harmadik díjat (900, 600, 300 lej) három-három versenyzőnek ítélik oda, amennyiben a kritériumoknak megfelelően teljesítenek. Egy különdíjra is számíthatnak a versenyzők, aminek értéke 500 lej. Ezen túl, azok a versenyzők, akik az első három helyen végeznek az egyetemi kar döntése szerint 10 jeggyel bármely szakra beiratkozhatnak a Sapientiára ösztöndíjas helyre.

A május 10-i csapatverseny a regisztrációt és megnyitót követően 11 órakor kezdődik és 16 óráig tart. Az egyórás ebédszünetet követi a megoldások megbeszélése, 18 órakor pedig az eredményhirdetés és a díjkiosztás.

Kimaradt?