Medveriadót fújtak Dâmboviţa megyében

Megoldást sürgetett szerdán Rovan Plumb környezetvédelmi miniszter a Dâmboviţa megyében garázdálkodó medvék megfékezésére, miután aznap a vadállatok ismét kioltották egy ember életét.medve

A tárcavezető szerint a medveállomány Dâmboviţa megyében túl magas, „meghaladja az európai normákat". Plumb Dâmboviţa megyében született, és emlékezete szerint gyermekkorában a medvék bejöttek a gyümölcsösökbe élelemért, de nem támadtak az emberre. „A szombati és a szerdai incidensekhez hasonlók hosszú idő óta nem fordultak elő, ezek az esetek kivételt képeznek" – fogalmazott a miniszter.

Plumb áttelepítést javasol

Tájékoztatása szerint a hét elejétől az ország teljes területén elkezdték a medveállomány felmérését, ugyanis tudomása szerint több vidék is van, ahol a nagyvadak népessége meghaladja a normák szerint előírt számokat. Azt mondta: módosítani kell azokon a kritériumokon, amelyek alapján összeszámolják az állatokat, mert a jelenlegi módszerek nyomán nincsenek egyértelmű eredményeik.plumb

A medvék túlszaporodásának ellensúlyozására a miniszter két lehetséges megoldást javasolt: vagy az ország más vidékeire, vagy az EU más tagállamaiba kell áttelepíteni az állatokból azokról a területekről, ahol túl nagy az állomány. Plumb az állatok kilövését nem tekinti megoldásnak.

Adrian Ţuţuianu, a Dâmboviţai Megyei Tanács elnöke azonban a medvék levadászását szorgalmazza. Hozzátette azonban, hogy mindegyik egyed kilövésére külön engedélyt kell kérniük a környezetvédelmi tárcától.

Csibi Magor: mi terjeszkedünk, nem a medvék

Csibi Magor, a Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai elnöke szerint pontos adatokat kell gyűjteni a medvepopulációról, fel kell mérni élőhelyeiket és vándorlási útvonalaikat, hogy ezekre felvívhassák a turisták és a környékbeli lakosság figyelmét, és így elkerüljék a Dâmboviţa megyeihez hasonló eseteket.magorbranded

Csibi a Mediafaxnak elmondta: az utóbbi időben elszaporodtak a medvetámadási esetek, ilyseminek nem kellene előfordulnia egy olyan országban, ahol a vadászati- és erdőgazdálkodás normálisan működik. „Nem a medvék közelednek hozzánk, hanem a városi terjeszkedéssel az emberek mennek túl közel az állatokhoz. Emellett a hulladékok szakszerűtlen kezelése is kicsalogatja a medvéket a lakott területekre az erdőből" – mondta a szakember.

A WWF romániai elnöke rámutatott: egyes vélemények szerint a medvepopuláció túlságosan is elszaporodott, de a jelenlegi vadászati- és erdőgazdálkodás körülmények mellett csakis a medvék „érdeme", hogy eddig az erdőben maradtak. A szakember kiemelte: az európai medvenépesség 65 százaléka Romániában él.

Kimaradt?