Aki anyósülésen utazza be a nagyvilágot

Reggel Marosvásárhelyen ébred, délután Kolozsváron mutatkozik be, néhány nappal később már Dél-Amerikában fotózkodik. Bejárta Európát, stoppolt a Közel-Keleten, most egy új kontinensbe kóstol bele. Kádár Leventére egy jelző illik: a konok stoppos.

Korábban Kolozsváron tartott előadást arról, hogyan is él egy igazi stoppos, akinek egy táskába bele lehet szuszakolni az életét, mindenét, ami fontos.

Ezzel az egy bizonyos táskával is érkezett a helyszínre, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület vendégeként, és könnyedén magyarázta: az ember eleinte sokat cipel magával, idővel ébred rá, mi az, amit ki lehet hagyni, és mi az, ami viszont rendkívül fontos, mint a sátor, a hálózsák, az esőkabát. Még a szükségesnek vélt ruhadarabokból is le lehet faragni, „az ember nem bálba indul, amikor világot utazik”, jelentette ki.

Levente négy éve indította „karrierjét”. Előbb a couchsurfingre kapott rá. E mozgalom tgjai önkéntesen megnyitják lakásukat az éppen érkező idegenek előtt. Ez persze komoly előzetes egyezkedéseket kíván, pontosan tudni kell, a lakásunkban mikor szabad az a bizonyos kanapé, mikor fekszik rajta egy vendég.

Levente ekkor már belekóstolt az utazásba, Afrikába került, ahol tanított, majd késve, de visszakerült Kolozsvárra. Az egyetemen, ahol már kialakultak a társaságok, idegennek érezte magát, és azt sem értette, miért kellene könyvekből tanulnia a nyelvet. Ezért útnak indult.

Első alkalommal Lengyelországot célozta be, felemás sikerrel járta meg az utat: oda anyósülésen, visszafelé buszon. Európa országai, Irak, Irán, Törökország, Kenya, Marokkó, Egyiptom, Tanzánia – néhány ország, ahol megtapasztalhatta, hogyan élnek, milyen más és hasonló szokások mentén élnek, fogadnak vendégeket.

Ami a romániai stoppolást, és annak betiltását illeti, Levente nem aggódik: „Vállalom, hogy be van tiltva, de úgy is stoppal fogok járni.” Egyébként Franciaországban sem legális az integetés, miután egy stoppos gyilkos több tucatnyi sofőrt mészárolt le és fogyasztott el, mégis működik a dolog, nem marad az út szélén, aki ügyes.

Levente nemrégiben érkezett Brazíliába, így írva le első benyomásait az országról: „zaj, szörnyű forgalom, szexi nők csókolóznak mindenhol a férfiakkal, rizs és bab és izzadság. Túl nagy a forróság!” Belekóstolt a riói karneválba, néhány nappal ezelőtt pedig Peruból jelentkezett be a Facebookon…

Kapcsolódók

Kimaradt?