Komolyan veszik a sepsiszentgyörgyi hatóságok a szekértilalmat

Az elmúlt két hétben összesen nyolc tilosban közlekedő szekeret foglaltak le Sepsiszentgyörgyön, tájékoztatott hétfőn Tischler Ferenc alpolgármester. Tévedtek, akik abban reménykedtek, hogy a hatóságok nem veszik komolyan a szekértilalmat, és tilosban közlekedhetnek, így már első nap, április 1-én négy szekeret kobozott el a helyi rendőrség.

Az alpolgármester szerint a járművek nagyrészét visszavásárolták tulajdonosaik, de van szekér, amelyet még nem váltottak ki. Tischler szerint a szekértilalom életbe lépésétől eltelt két hét alatt láthatóan tisztábbak és biztonságosabbak lettek azok az útvonalak, amelyeket rendszerint használtak a szekeresek.

Tischler elmondta: a szekértilalom bevezetése előtt fél évvel már kommunikáltak az érintettekkel, és felhívták a figyelmüket, hogy keressenek más közlekedési lehetőséget vagy változtassanak életmódjukon, ezt azonban sokan nem vették komolyan.

A szekeres közlekedésre vonatkozó szigorítás nem hozza hátrányos helyzetbe azokat, akik földjeik megművelésére, fakitermelésre, más munkavégzésre használják ezt a járművet, viszont megfékezi a kukázókat, és az éjszakai terménylopásokat, illetve biztonságosabbá válik a közlekedés a háromszéki megyeszékhelyen.

Nincs büntetés, ha kiváltják az engedélyt

Mint arról beszámoltunk, áprilistól a sepsiszentgyörgyi önkormányzat drasztikus korlátozásokat vezetett be a szekeresek számára, akik személyszállítási céllal többé nem közlekedhetnek a város területén. Azoknak, akik szekérrel biztosítják megélhetésünket, az önkormányzat ingyenesen kiállít egy engedélyt, amely naponta 6 és 20 óra között egy meghatározott útvonalon jogosítja fel tulajdonosát a szekerezésre. Az engedélyt egy hétre, egy hónapra vagy egy évre lehet igényelni a városháza Ügyfélszolgálati Irodájában. A kérelemhez mellékelni kell a tulajdonos személyigazolványát, a szekér forgalmi engedélyét, és az állatok papírjait.

Ha a mezőgazdasági tevékenységet végzők bérbe vagy ingyenes használatba vett területen dolgoznak, mellékelniük kell az erre vonatkozó szerződés másolatát is. Az elmúlt két hét tapasztalata viszont azt mutatja, hogy vannak gazdák, akiknek nincs hivatalos bérleti szerződésük egy földterület megmunkálására, ezért ők nem is kaphatnak engedélyt, így alternatív útvonalakat kell keressenek a földjeik megközelítésére.

A városházától engedélyt lehet kérni még fakitermelésre és erdészeti munkavégzésre, de ez esetben a megbízó által kiállított igazolás eredeti példányát kell bemutatni. A városgazdálkodási szabályzat előírja, hogy tilos trágyagyűjtő nélküli járművekkel közlekedni Sepsiszentgyörgy területén, ezért a szekereseknek gondoskodniuk kell arról, hogy jószágaik ne szennyezzék be az úttestet. Ha ezt nem tudják elkerülni, a hulladékot össze kell szedniük.

Az engedély nélkül közlekedő vagy az előírt időszakot és útvonalat be nem tartó szekértulajdonosokat megbüntetik. Magánszemélyek esetében 100–300 lej közötti összeget és jogi személyeknek 200–600 lej közötti büntetést kell befizetniük. A pénzbírság mellett a hatóságok lefoglalják a szabálysértők járművét is és a büntetés mellett napi 200 lejes őrzési díjat kell kifizetni a visszaszolgáltatás ellenében. A lefoglalt szekereket 15 nap után elhagyottnak tekintik, átkerülnek a város tulajdonába, majd értékesítik ezeket.

Kapcsolódók

Kimaradt?