Brüsszeli látogatáson vesznek részt háromszéki polgármesterek

Kovászna megyei elöljárókat fogadott Brüsszelben az RMDSZ két Európa Parlamenti képviselője, Winkler Gyula és Sógor Csaba. A találkozón részt vett Dacian Cioloş mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős európai biztos is.

Az uniós biztost a háromszéki polgármesterek kifaggatták többek között a terület alapú támogatások új rendszeréről és a vidékfejlesztés irányáról, a kisebb földterületek támogatásáról, a társulások fontosságáról, a szakmai és konzultációs tevékenységek támogatásáról, a biogazdálkodásról, a helyi és hagyományos termékek értékesítéséről, az öntözőberendezések kiépítéséről, a falusi turizmus fejlesztéséről, a leegyszerűsített igénylési procedúrákról, közbirtokosságok és havasi legelők támogatásáról, a hegyvidéki- és a hátrányos helyzetű területek besorolásáról és a székely pityóka védjeggyel ellátásáról.

A találkozón Winkler Gyula kiemelte: „azért fontos most konzultációt folytatni az agrárium helyzetéről, hiszen 2014 az intézményes átállás éve. Romániában is készül az új országos vidékfejlesztési terv, amely meghatározza a székely gazdák számára az elkövetkező években elérhető támogatásokat.” Az RMDSZ EP képviselője szerint tájékoztatni kell a brüsszeli és bukaresti döntéshozókat a székelyföldi érdekekről és jellegzetességekről, hogy azok beépüljenek az új dokumentumba.

Winkler Gyula hangsúlyozta, hogy a következő hétéves tervezési időszak vezérfonala a társulás lesz, hiszen az új program kiemelten támogatja a gazdák, a mezőgazdasági vállalkozók és az önkormányzatok egyesületbe tömörülését.

Sógor Csaba rámutatott: az elmúlt évek során az erdélyi magyarság két legjellegzetesebb termékét, a pityókát és a borvizeket az Európai Parlamentben is bemutatták. Sógor Csaba kitért a Székely termék védjegy fontosságára is és felhívta a figyelmet arra, hogy a két székelyföldi megye hosszútávon, közös terveket kell kidolgozzon nemcsak a mezőgazdaság terén, hanem gazdasági, turisztikai és kulturális szinten is.

A háromszéki polgármestereket brüsszeli látogatásra elkísérte Antal Árpád a megyeszékhely polgármestere és Tamás Sándor megyei tanácselnök is, aki rámutatott: sok elöljáró most járt először Brüsszelben. Pozitív hatással van rájuk, hogy arcokhoz, konkrét tapasztalathoz köthetik az uniós intézményeket, de más az, ha a kétnyelvűségről olvasnak, és megint más az, amikor saját szemükkel látják, hogy ez milyen olajozottan működik az Európai Unió fővárosában.

 

Kimaradt?