Visszaadta a MOGYE-nek díszdoktori címét egy debreceni szívsebész

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem oktatáspolitikája, a magyar hallgatókkal szembeni diszkriminatív megkülönböztetés ellen tiltakozik dr. Péterffy Árpád szívsebész professzor, aki kedd délelőtt visszaadta a 2005-ben kapott Doctor Honoris Causa oklevelét, doktori tógáját, kalapját és nyakkendőjét az egyetemnek.

A szenátusi döntés elleni tiltakozó levelét azonban az egyetem titkárnője nem iktatta, mivel nem románul, hanem magyar nyelven volt megfogalmazva. Mivel a professzor nem román állampolgár, nem áll szándékában a diszkrimináció ellenes tanácshoz fordulni azért, mert a magyar levelét nem iktatták. Végül a titkárság elismervényt adott arról, hogy átvette a levelet és a kitüntetést.

A MOGYE-n 1960-ban végző professzor, a debreceni szívsebészeti klinika megalapítója, sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy nem ért egyet a rektor kijelentésével, miszerint az anyanyelvet otthon és a könyvtárban lehet használni. „Az egyetem oktatáspolitikája diszkriminatív és ellentmond a román törvényeknek” – mondta a professzor, aki szerint az anyanyelvű orvosképzést fogja elsorvasztani az, ami most folyik az egyetemen: hogy csupán az elméletet tanulhatják magyar nyelven a diákok, a gyakorlatot nem.

Péterffy professzor magyar nyelven végezte az egyetemet, de később vegyes nyelvű környezetben is megállta a helyét, Bukarestben, de Svédországban is anyanyelvükön szólt a betegekhez, ami harminc százalékos gyógyulást eredményezett – mondta.

A Leonard Azamfirei rektornak címzett nyílt levelében a tiltakozó professzor arra hívja fel a figyelmet, hogy az oktatás minőségének állandó javítását, a minél jobb feltételek biztosítását kellene a vezetőségnek szem előtt tartania, nem pedig megkülönböztetni a románul, illetve magyarul tanuló hallgatókat. „Az egyetemi oktatásban nem az a legfontosabb, hogy románul tanuljanak a hallgatók, hanem az, hogy lehetőleg anyanyelvükön minél jobban elsajátítsák a szükséges ismereteket” – olvasható Péterffy írása.

A marosvásárhelyi származású professzorral Azamfirei is találkozott és azt sajnálta, hogy nem őt kereste meg személyesen, hogy nem beszélgetett el vele.

Kapcsolódók

Kimaradt?