MPP

Stratégiai partner lett az RMDSZ és az MPP

A sajtó képviselői előtt írta alá Kolozsváron Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Bíró Zsolt, az MPP elnöke a két párt között megkötött stratégiai megállapodást. A partnerség nem csak az EP-választásokig szól, a felek hosszú távú együttműködésre számítanak.

Mivel a két alakulat céljai közösek, vitás kérdéseik pedig legfennebb az eszközöket illetően adódtak az elmúlt időszakban, mind hosszú távon, mind középtávon együtt tudnak működni, jelentette ki Kelemen, stratégiai célként megemlítve a szülőföldön maradást, a magyarság megőrzését egyénként, családként, közösségként, a szubszidiaritás elve alapján a közösség kezébe adott minél több döntési lehetőséget.

Nem csak a május 25-i EP-választásokról van szó tehát, bár kitételek erre vonatkozóan is találhatók a megállapodásban. „Többek között egy közös munkacsoportot is létrehozunk az autonómiát illető törvénytervezettel kapcsolatosan, de önkormányzatok szintjén is együttműködünk, hiszen  a Magyar Polgári Pártnak sok helyen polgármesterei, képviselői vannak” – fogalmazott a Szövetség elnöke hozzátéve, a megállapodásnak Kárpát-medencei dimenziója is van, hiszen nem csak a romániai intézményrendszerben, hanem a nemzetközi és Európai uniós szinteken is együtt tudnak működni.

„A rendszerváltás utáni időszak politikatörténetében történelmet írnak ezzel a megállapodással” – jelentette ki Bíró Zsolt, hangsúlyozva, a Magyar Polgári Párt egyik legfontosabb célkitűzése ezen a napon megvalósult, hiszen mindvégig a pluralizmus mellett álltak ki, amit ezzel az aláírással szentesített a két politikai formáció. Az MPP felelős ellenzékként ült le az asztalhoz, sőt kétszeres ellenzéki pozícióban, mondta, éppen ezért tartja fontosnak kiemelni, hogy méltányolják az RMDSZ nyitottságát. Elmondta azt is, vélhetően a jövőben is lesznek viták a két párt között, a saját identitáshoz való jogot éppen ezért rögzítették a megállapodásban, elkerülendő az egymás bedarálására irányuló törekvéseket.

 A tájékoztatón elhangzott, miután Böjte Csabát javasolták az RMDSZ EP-listájának harmadik helyére, ő azonban nem fogadta el a felkérést, a Magyar Polgári Párt nem tartotta fontosnak, hogy jelölteket állítson a május 25-i választásokra.

Kimaradt?