Adatbázissal a csaló munkaközvetítők ellen

Háromszéken adatbázist készítenek a becsületes külföldi munkaközvetítéssel foglalkozó cégekről és tájékoztatnak a lehetséges csalókról.

A háromszéki rendőrség illetve a Kereskedelmi és Iparkamara az országban elsőként próbál olyan adatbázist létrehozni, amely egyaránt segítséget nyújt az álláskeresőknek és a munkaközvetítéssel foglalkozó becsületes vállalkozóknak is – mondta Édler András. A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kedden, a háromszéki rendőrségen írt alá partnerségi szerződést Ion Popa rendőrparancsnokkal.

Ion Popa szerint a rendőrség bűnügyi osztálya tájékoztatja a kereskedelmi kamarát, amikor egy fantom munkaközvetítő cég és annak képviselői ellen eljárás indul. Az akcióba megpróbálnak bevonni valamennyi megye rendőrségét, hogy a Háromszéken készülő adatbázisban az egész országra vonatkozó információk szerepeljenek. Tapasztalat szerint ugyanis egy-egy fantomcég nem csak bejegyzésének székhelyén, hanem több megyében is hirdeti a külföldi munkalehetőséget, elveszi a közvetítői díjat, majd eltűnik a pénzzel.

Édler András szerint jövő héttől várják a munkakeresőket a Kereskedelmi és Iparkamara sepsiszentgyörgyi, Olt utcai székhelyén, hogy érdeklődjenek egy cég hitelességéről, mielőtt kifizetnék a közvetítői díjat. A kereskedelmi kamara gyakorlatilag „rangsorolja” a cégeket, és megnyugtató információkat próbál nyújtani az álláskeresőknek, de megvédené az ágazatban dolgozó becsületes vállalkozásokat is, hiszen a csalók tevékenysége miatt bizalmatlan velük szemben a lakosság.

A kamarelnök elomondta, hasonló partnerségi szerződést kötöttek a Kovászna megyei Munkafelügyelőséggel is, amely hasonlóképpen folyamatosan tájékoztatja őket arról, hogy melyik cégek ellen érkezik panasz, illetve kinek van érvényes munkaközvetítői engedélye.

Mint arról beszámoltunk nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki egy háromszéki ál-munkahelyközvetítő ellen, aki több mint 140 személyt csapott be. A nyomozók úgy tudják, a kézdivásárhelyi csaló Magyarországon tartózkodik. Az ügyben a szervezett bűnözés elleni rendőrség (DIICOT) folytatja a nyomozásokat, és kiderítették, hogy a JobLaszlo és West Herad cégek tulajdonosának két társa is van. A Hargita és Kolozs megyei tettestársakat már kihallgatta a rendőrség.

Az elmúlt években Háromszéken több külföldi munkát kínáló fantomcég is tevékenykedett. Előfordult, hogy a csalót elítélték, de az általa okozott kárt nem sikerült behajtaniuk az áldozatoknak. A rendőrparancsnok szerint az áldozatok kárpótlására akkor kerülhet sor, ha majd a bíróság úgy dönt, hogy zárolja és értékesíti a csaló ingó és ingatlan vagyonát vagy bankszámláit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?