RMDSZ-esítette programját a Ponta-kormány

Új programot fogadott el csütörtökön az RMDSZ részvételével alakult kormány, amelyet úgynevezett felelősségvállalással, vagyis parlamenti vita lehetősége nélkül készül a törvényhozás elé terjeszteni - közölte az Agerpres hírügynökség.

Ez Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök ésTraian Băsescu államfő előző napi megállapodásának része volt: az elnök azzal a feltétellel nevezte ki az új minisztereket, hogy Ponta a parlament előtt vállal felelősséget az RMDSZ-szel kötött megállapodás nyomán kialakított programjáért.

Victor Ponta a kormányülés elején azt mondta: az új program szinte teljes egészében a 2012-ben elfogadott kormányprogramból ihletődött, csupán néhány azóta megvalósult célkitűzést kellett törölni. Sajtóértesülések szerint a 2012-es választásokon győztes, azóta felbomlott Szociálliberális Szövetségre (USL) utaló hivatkozásokat is törölték az államfő kérésének megfelelően.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a Transindex hírportálnak azt mondta: az új program a magyar szövetség kormányzati szerepvállalásának feltételeit rögzítő egyezségből "minden szükséges részlet" szerepel az új kormányprogramban.

A tervek szerint Victor Ponta kedden járul a parlament elé, hogy felelőséget vállaljon az új kabinet programjáért. Az eljárás nem teszi lehetővé a parlamenti vitát és szavazásra sincs szükség. A program automatikusan megkapja a törvényhozás jóváhagyását, ha a honatyák nem buktatják meg a kormányt. Az ellenzéknek három nap áll rendelkezésre, hogy bizalmatlansági indítvány terjesszen be a kormányzati felelősségvállalás megakadályozására.

Kapcsolódók

Kimaradt?