Nem akarnak többé titkárnői munkát végezni

Dolgozni akarnak, de azt követelik, hogy a felkészültségüket, a munkájukat fizessék meg, ne alázza meg őket az állam – ezért tüntettek csütörtökön Kolozsváron a rezidens orvosok, mintegy 150-200-an prefektúra épülete előtt.

Tizenkét órakor már gyülekeztek a rezidens orvosok a prefektúra épületével átellenben levő téren, a csendőrök hézagos sorfala mögött. Akik megérkeztek, saját táskájukból húzták elő, vagy a társaiktól kérték az orvosi maszkot és a magasba emelendő követeléseket. Számos panaszt fogalmaztak meg: többek között sérelmezik, hogy az orvosi ügyeleteket nem fizetik meg, holott a hét órás munkaidő mellett órákon át dolgozhatnak még.

„Ha lejárt a munkaidőm, de egy beteg fordul hozzám, mit tehetnék? Haljon meg, mert azt mondom neki, hogy az állam nem ad fizetést a plusz munkaidőért?” – panaszolta a maszol.ro-nak egy fiatal orvoslány, aki nem először gondolkodik el azon, hogy elhagyja az országot, több ezer társához hasonlóan.

Többen azt mondták, a megfizetett órák után sem könnyű élni, egy havi bér ugyanis 8-900 lej körül mozog. Aki szeretne tovább tanulni vagy szakosodni, kiismerni egy orvosi eszközt, annak gyakran 3-400 lejt kellene kifizetnie a tanfolyamért, ez az összeg azonban felmehet egy havi bér értékére is, a fővárosban a közel duplájára.

Éppen ezért kérik, hogy a továbbtanulási lehetőségeket ne saját zsebből fizessék, hiszen a betegek érdeke is, hogy minél több jól felkészült orvos kezelje őket, ahogy az is fontos volna, hogy helyi kórházakban gyakorlatozhassanak, némi fizetés ellenében. Probléma az is, hogy nem mindenkinek van lehetősége a továbbfejlődésre, ha olyan településen dolgozik, amelynek a közelében nincs jól felszerelt kórház.

Paul Turcoman, a rezidens orvosok képviselője úgy fogalmazott, miniszterek, prefektusok, igazgatók jönnek és mennek, nincs egy felelőse annak, hogy a rendszer rossz állapotban van. Ezért jöttek ki az utcára, hogy jelezzék az embereknek: nehéz helyzetben élnek, szeretnék, ha engednék őket fejlődni, és megfizetnék a munkájukat.

Kimaradt?