Hétfőn elkezdődött a próbaérettségi, román nyelv- és irodalomból

Hétfőn veszi kezdetét az oktatási minisztérium által szervezett próbaérettségi vizsga, román nyelv-és irodalom tantárggyal. Az országos szintű próbaérettségi újdonsága, hogy nem csak a végzős diákokat érinti, hanem első alkalommal a XI. osztályos tanulóknak is vizsgázniuk kell az elmúlt években leadott tananyagból.

A próbaérettségi hetében amellett, hogy felmérik a diákok tudásszintjét, lehetőségük lesz megtapasztalni a vizsgakörülményeket, hiszen bekamerázott termekben, felügyelő tanárok jelenlétében kell megoldaniuk a vizsgatételeket.

Zökkenőmentes a vizsga a Bolyaiban

A román nyelv- és irodalom tételek hétfőn reggel időben megérkeztek és a tanulók is zökkenőmentesen elfoglalták helyeiket a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban, tudtuk meg Horváth Gabriella a igazgatóhelyettestől, aki a maszol.ro érdeklődésére elmondta, a héten zajló vizsgaidőszakban a tudás felmérése mellett az is fontos, hogy a hiányosságokkal is szembesülnek a diákok, hogy felkészülhessenek a nyári érettségire, amikor élesben megy a vizsga.

„Az iskola területére, amíg tart a próbaérettségi, senki nem jöhet be. Megkezdték 9 órakor és 12 után jönnek ki, addig senki nem mehet be még az iskola udvarára sem” – mondta az igazgatóhelyettes.

Háromszéken már decemberben is próbavizsgáztak

Négyezer háromszéki diák tudásszintjét mérik fel a hétfőn kezdődő vizsgahéten, tájékoztatta lapunkat Keresztély Irma.

Kovászna megyében, 18 líceumban 2000 végzős tizenkettedikes és ugyanennyi tizenegyedikes tanulót várnak vizsgára. A dolgozatokat hét vizsgaközpontban fogják majd kijavítani. Az eredmények egy országos adatbázisba kerülnek, és abból kiderül majd, hogy egy-egy iskolának milyen a teljesítménye.

Az iskolák próbaérettségi eredményeinek alapján beazonosítják a problémás területeket, és a következő időszakban a tanároknak arra kell fókuszálniuk, hogy felzárkóztassák tanulóikat.  A háromszéki főtanfelügyelő szerint gondot jelent, hogy a próbaérettségi jegyeit nem írják be a naplóba, így a diákok számára nincs tétje a vizsgának, sokan nem veszik azt komolyan.

Keresztély Irma rámutatott: a tavalyi érettségit követően valamennyi iskola kidolgozott egy felzárkóztatási ütemtervet és pótórákat tartanak az érettségi tantárgyakból. Rámutatott, hogy ezzel is az a gond, hogy az öntudatos diákok eljárnak a pótórákra, míg a közömbösek hiányoznak. „Ha a diákot nem érdekli a sorsa, nem tudunk rajra erőszakkal segíteni”- fogalmazott a főtanfelügyelő.

Mint több más településen, így Háromszéken is, tavaly év végén már szerveztek egy próbaérettségit, amelynek jegyeit beírták a naplóba is. A decemberben nyilvánosságra hozott eredmények szerint az idei XII.-esek valamivel jobban szerepeltek, mint a tavalyi évfolyam végzősei. Ugyanakkor matematikából a diákok 80 százaléka nem kapott átmenő jegyet, román nyelv és irodalomból pedig a diákok fele bukott el. A legjobban történelemből teljesítettek, 78 százalékuk kapott átmenő jegyet a decemberi próbavizsgán, míg magyar nyelv és irodalomból 60,4 százalék szerzett ötösnél nagyobb osztályzatot.

 

Kimaradt?