SZKT: a kormányzáson dilemmázik az RMDSZ

A szombaton Marosvásárhelyen ülésező Szövetségi Képviselők Tanácsa felhatalmazta Kelemen Hunort az RMDSZ kormányra kerüléséről szóló tárgyalásokra. A szövetségi elnök arra is mandátumot kapott, hogy az MPP-vel egyeztessen az EP-választásokon történő együttműködésről. Percről percre tudósítottunk.

10.00: Lassan gyülekeznek a képviselők, így a hagyományoknak megfelelően csúszik az SZKT-ülés kezdete a Maros Művészegyüttes székházában. 

10.12: Névsorolvasás.

10.20: Kelemen Hunor tart politikai beszámolót. Arra építi beszédét, hogy 25 éve alakult az RMDSZ. "Ebben a 25 esztendőben az RMDSZ mindig a közösség támogatásával tudott eredményeket elérni" – jelentette ki. Emlékeztetett arra, hogy ebben a 25 évben az RMDSZ közelebb vitte Romániát Európához, kitartott az értékei mellett. Felidézte, hogy a szövetség sorozatosan megkapta a választók támogatását, de nem csak a rá szavazókat képviselte, hanem az egész erdélyi magyar közösséget. "Sokszor voltak dilemmáink, de amikor döntöttünk, akkor egyértelmű és bátor döntéseket hoztuk" – fogalmazott.

Kelemen szerint az RMDSZ most is dilemmák, fontos megmérettetések döntések előtt állt. A politikus az európai parlamenti választásokra és a szövetség esetleges kormányra lépésére utalt. "Azt a pluszt tudjuk behozni a kormányzásra, amit helyettünk senki sem képviselhet. Innen kell kiindulnunk, amikor a döntést meghozzuk" – mondta a szövetségi elnök.

Felidézte, hogy Victor Ponta felkérte az RMDSZ-t a közös kormányzásra. Elmondta, arra kér felhatalmazást, hogy erről tárgyaljon az USD-vel. Három alternatívát vázolt: az ellenzékben maradást, a kormányra lépést és a Ponta-kabinet parlamentből történő támogatását. "Mindegyik forgatókönyvnek megvannak a kockázata" – állapította meg. Fontos szempontnak nevezte, hogy az RMDSZ a kormányzás stabilitását biztosíthatja, s ezt kéri az ország érdeke is. "Amikor az RMDSZ kormányon volt, nőtt a magyar emberek biztonságérzete. Amikor nem voltunk kormányon, akkor megpróbálták elvenni a 25 év alatt megszerzett jogaikat" – ecsetelte a kormányzás előnyeit.

Elismerte, a kormányra lépésnek vannak kockázatai is, ezeket azonban nem részletezte. Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ számára a kormányra lépés nem ideológiai kérdés. "Mi a közösségi jogokat, az érdekérvényesítést tartjuk szem előtt. Azokat az értékeket a koalícióba, amelyeket az elmúlt 25 évben is követtünk" – jelentette ki.

Úgy fogalmazott: ha felhatalmazást kap az USD-vel való egyeztetésekre, akkor közösségi jogokhoz, szociális-gazdasági kérdésekhez, az életminőséget javító intézkedésekhez kötik az RMDSZ kormányra lépését. "Bízom abban, hogy a tárgyalásokat nem azzal a vitával kezdjük majd, hogy létezik-e Székelyföld, hanem érdemi dolgokról fogunk beszélni" – fogalmazott. Hozzátette: az RMDSZ-nek meg kell keresnie a partnereket és eszközöket a céljai eléréséhez.

Az EP-választásokról azt mondta: el sem tudja képzelni, hogy az erdélyi magyar közösségnek ne legyenek képviselői Brüsszelben. "Ha nem vagyunk ott az EP-ben, az európaiak azt fogják látni, hogy nincs erős erdélyi magyar közösség. Ezért a választások tétje sokkal több, mint hogy Winkler Gyula és Sógor Csaba kijutnak-e Brüsszelbe. Ezek a választások az erdélyi magyarságról szólnak. Azt kérem, hogy így álljunk ehhez hozzá" – mozgosította hallgatóságát.

Szerinte a felmérések biztató eredményei ellenére nem szabad hátradőlni az EP-választások előtt. Közölte, hogy március közepéig lezárják a tárgyalásokat az MPP-vel. "Olyan megállapodást kötünk velük, amely nem a választásokról szól, hanem erősíti az erdélyi magyar közösséget" – vetítette előre.

Kelemen elismerte, hogy dilemmái vannak a következő hetek politikai kihívásaival kapcsolatban. "Ezekre a dilemmákra csak mi tudunk válaszolni. Minden egyes magyar emberen múlik az, hogy képesek vagyunk-e jó válaszokat adni ezekre a dilemmákra. Szerintem igen" – fogalmazott.

Zárásként felkérte a képviselőket: öszintén és felelősségteljesen mondják el az SZKT ülésén, hogyan látják ezeket a dilemmákat. Közölte, hogy a kormányra lépésről a hétfőn ülésező Szövetségi Állandó Tanács hoz majd döntést.

11.00: Elkezdődött az elnök beszámolójának poltikai vitája. Az elsőként felszólaló Tánczos Barna szenátor a Székelyföld Frakció nevében a kormányra lépést szorgalmazta. "Bebizonyítottuk, hogy tudunk többletet vinni a kormányzásra" – jelentette ki.

11.08: Kovács Jenő polgármester a Partium Frakció nevében szintén a kormányra lépést javasolta. "Polgármesterként mondom, hogy amikor nem vagyunk kormányon, akkor nagyon nehéz dolguk van a magyar önkormányzatoknak" – érvelt a politikus.

11.10: A Belső Erdély Frakció nevében felszólaló Brassai Zsombor Maros megyei elnök szintén a kormányra lépés mellett érvelt. "Kétség nem fér, hogy erre a vonatra most fel kell szállni" – jelentette ki, székely bölcsességekkel alátámasztva mondandóját.

11.18: "Igenis, menjünk kormányra" – jelentette ki Kovács Péter főtitkár, aki szerint az RMDSZ kizárólag így tudja megvalósítani a programját. Azzal is érvelt, hogy az RMDSZ kormányra lépése esetén javul a román és a magyar közösség, a román és a magyar kormány visoznya. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a kormányzásnak nem szabad elszívnia az erőforrásokat az EP-választásokra készülő RMDSZ-ből. "Ne ürítsük ki az RMDSZ-t a kormányzás idejére" – szólította fel a hallgatóságot az RMDSZ kampányfőnöke.

11.23: Winkler Gyula EP-képviselő a Szórvány Frakció nevében emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ politikusai eddig is bebizonyították: helyt tudnak állni a minisztériumokban. A kormányzás mellett szóló fontos érvként említette a szövetség hozzájárulását az ország stabilitásához.

11.30: A MIÉRT volt elnöke, Bodor László főtitkárhelyettes a kormányzás dilemmmája kapcsán kijelentette: "Az elmúlt 25 évben a kormányzás kapcsán mindig jó döntéseket hoz az RMDSZ és szerintem ez a következő 25 évben is így lesz".

11.40: Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezetője arról beszélt, az elmúlt években arról vitatkoztak, az EP-választások előtt vagy után szűnik meg az USL, ennek ellenére azt hallhattuk mindenkitől, kár, hogy szétment a koalíció, még esély van rá, hogy összeálljon. Az RMDSZ bebizonyította már, mondta, hogy felelősségteljesen politizál kormányban és ellenzékben is, ezért le kell ülni tárgyalni. A következő időszak prioritása az anyanyelvű oktatás kell legyen a tárgyalások során is, hangsúlyozta, hiszen ez szól a jövőről.

11.42: Kelemen Atilla Maros megyei képviselő elmondta: úgy gondolja, az RMDSZ megbízhat abban a csapatban, amelyik tárgyalni fog, az idő pedig megérett arra, hogy lépjenek. Az a tény, hogy újra kormánytényező lett az RMDSZ, az EP-választásokban is segíthet, hangsúlyozta.

11.45: Kereskényi Gábor képviselő, Király András államtitkár és Verestóy Attila szenátor is a kormányzás mellett érvelt felszólalásában.

12.00: Antal Árpád szerint a kormányzás semmit nem ér, ha például Marosvásárhelyen nem érvényesül a kétnyelvűség. "Akkor érdemes kormányra lépni, ha ezeket a problémákat meg tudjuk oldani" – mondta Sepsiszentgyörgy polgármestere.

12.10: "Ma az RMDSZ-en múlik, hogy lesz-e fenntartható kormánya ennek az országnak" – fogalmazott Cseke Attila képviselő. A politikus szerint nem kérdés, hogy melyik oldalra kell állnia a szövetségnek. Utalt arra, hogy az ellenzékbe vonuló liberálisok korábban többször kijelentették: "nem szabad engedni az RMDSZ zsarolásának". Ezzel szemben szerinte a szociáldemokrata Victor Ponta megbízható, szavatartó politikus, aki a választások után is – ígéretéhez híven – kormányra hívta az RMDSZ-t, és éppen a liberálisokon múlott, hogy ez végül nem történt meg.

12.15: A Maros megyei Vass Levente az autópálya-építések folytatásának fontosságát hangsúlyozta. 

12.23: Borbély László politikai alelnök szerint még azok az erdélyi magyarok is kormányképesnek tartják az RMDSZ-t, akik a választásokon nem a szövetségre szavaztak. Mint mondta, kemény tárgyalások előtt áll az RMDSZ. "De ha valaki azt hiszi, hogy kampányévben lehozzák nekünk a csillagokat is az égből, az téved" – jelentette ki. Szerinte nagyon sok még a cél a közösségi jogok terén, és még az elért jogokat sem lehet érvényesíteni. Arra utalt, hogy Románia ratifikálta a regionális nyelvek európai chartáját, ám mégsem tartja be az előrásait. "Volt már olyan, hogy kormányt buktattunk" – célzott arra, hogy az RMDSZ nem adja majd olcsón a hozzájárulását a kormányzáshoz.

12.30: Markó Béla volt szövetségi elnök azt mondta: nem érzi jól magát, mert senkivel sem tud polemizálni. "Nem tudtam felmérgelődni azon, ami itt eddig elhangzott" – jelentette ki. Ezt azzal magyarázta, hogy "az ördög elmulasztotta elküldeni az ügyvédjét az SZKT-ra". Vagyis a felszólalók egyike sem ellenezte a kormányra lépést. Ugyanakkor szerinte hiba lenne feltételek nélkül koalícióra lépni az USD-vel. "És bűn lenne nem kormányra lépni, ha adottak a feltételek" – tette hozzá. Végül Markó csak felmérgelődött egy kicsit, a Mensura Transylvanica elemzőcsoport egyik cikkét idézve, amely szerint kormányra lépve az RMDSZ "legitimálná az igazságügyet leigázni készülő Pontát". Szerinte valóban visszarendeződés fenyegeti Romániát a demokratikus berendezkedés tekintetében is, és az RMDSZ-nek felelőssége van abban, hogy ez ne történjék meg. "Olyan politikusaink vannak, akik a reformok irányába tudják tolni Romániát" – mondta a szenátor. Úgy fogalmazott: az RMDSZ az általános reformok irányában végzett munkát ajánl Victor Pontáéknak, és a magyarellenes trend leállítását kér cserében.

12.45: Kelemen Hunor a felszólalásokra reagálva úgy összegzett: az RMDSZ a jogállamiság viszonyai között szeretné elérni a közösségi jogok érvényesítését. "Hétfői döntésüntől függetlenül éreznünk kell a közösségünk szolidaritását. Én úgy érzem, hogy a többség azt szeretné: vállalható feltételek mellett lépjünk kormányra" – jelentette ki. A vasárnapi tárgyalásokról azt ígérte: megpróbál olyan megállapodást kötni Victor Pontáékkal, hogy a jó kormányzást felelősséggel vállalhassa az RMDSZ. Beszéde végén mandátumot kért a koalíciós tárgyalások elkezdésére.

12.55: Sorra bemutatják programjaikat az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltjei: Winkler Gyula, Sógor Csaba, Vincze Loránt, Hegedüs Csilla és Antal Lóránt.

13.20: Az SZKT megszavazta a szövetségi elnököt tárgyalásokra felhatalmazó határozatot és az európai parlamenti jelölteket megerősítp határozatot.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?