Kelemen Hunor: az EP-választások most a legnagyobb kihívás

Az európai választásokon való sikeres részvételt nevezte az RMDSZ előtt álló legfontosabb kihívásnak csütörtökön Kelemen Hunor. A szövetségi elnök Szilágy megye legnagyobb községében, Krasznán, a Partiumi Önkormányzati Tanács ülésén tartott politikai tájékoztatót.

„Május 25-én nem csak az lesz a tét, hogy sikerül-e képviselőket elküldenünk Brüsszelbe, hanem az, hogy az erdélyi magyar közösség ismét felmutassa erejét, a szövetség túllépje az 5 százalékos bejutási küszöböt, mert ez egy jelzés lesz a román politikai erők fele. Amint azt érzékelik, hogy gyengült az erdélyi magyar közösség érdekérvényesítő ereje, ezt azonnal, gátlástalanul kihasználják majd ellenünk” – fogalmazott a politikus.

Az RMDSZ elnöke hozzátette, érzékelhető egyfajta kiábrándulás az európai intézményrendszerből, viszont az ezzel szemben álló nemzetállami bezárkózás szerinte semmiképpen nem megoldás az erdélyi magyar nemzeti közösség számára, hanem továbbra is az uniós nyitás, a felzárkózás a járható út.

Aktuálpolitikai beszámolójában Kelemen Hunor leszögezte, az Alkotmánybíróság által megfogalmazott vélemény után úgy véli, a jelenlegi alaptörvény módosítására nem kerül sor, ezt az RMDSZ nem tudja támogatni, miután a testület alkotmányellenesnek minősítette az erdélyi magyar emberek számára legfontosabb módosító javaslatokat. Véleménye szerint a jövő kihívása ilyen szempontból egy új alaptörvény megalkotása lesz.

A kormányon lévő Szociál-liberális Szövetség által válsághelyzetéről Kelemen Hunor elmondta, ez a helyzet előrelátható volt, és szerinte a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az elhúzódó válság az ország gazdaságát, a fejlődés lehetőségét állítja meg, éppen ezért kívánatosnak tartja a politikai helyzet mihamarabbi rendezését. 

Kimaradt?