Böjte Csaba: tegyük tündérkertté szülőföldünket

Az erdészek, kertészek, ácsok, asztalosok, a fával foglalkozó emberek ünnepévé tenné Gyümölcsoltó Boldogasszony napját Böjte Csaba. Ennek jegyében a ferences szerzetes március utolsó hétvégéjére faültetési akciót hirdetett.

„Aki fát ültet, az bízik a holnapban, hisz a megmaradásban!” – vallja Böjte Csaba. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója a csíksomlyói ferences testvérekkel együttműködve azt tervezi, hogy visszahozza a köztudatba a Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéhez tartozó szokásokat, hagyományokat.

Ezért március utolsó hétvégéjét a fának szentelnék: a tervek szerint templomba hívják mindazokat, akik a fák szaporításával, gondozásával, annak értékesítésével, feldolgozásával foglalkoznak. A ferencesek elképzelése szerint azon a hétvégén facsemetékkel, gyümölcsfaoltványokkal telnének meg a templomok előtti terek, főterek, hogy egy igazi kiállítással egybekötött vásártérré váljanak. Ha sikerül eléggé felkelteni a figyelmet a fa iránti tisztelet felé, akkor Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén nem csak facsemetéket lehetne vásárolni, de minden olyan alkotást, képzőművészeti és népművészeti terméket is, amit a fához értő mesteremberek, ácsok, asztalosok, szobrászok fából készítenek.

„Ezt továbbgondolva Gyümölcsoltó Boldogasszony napját az erdészek, kertészek, ácsok, asztalosok, a fával foglalkozó emberek ünnepévé tennénk, ha ebben a szakemberek és a politikusaink támogatását elnyerjük!” – monda a maszol.ro-nak Böjte.

A szerzetesek a fa tiszteletének ünnepét egész Erdélyre, sőt, a Kárpát-medencére is kiterjesztenék: arra buzdítják az egyházi és világi elöljárókat, hogy a térség minden kis és nagy templomában rendezzenek fa-ünnepet, és a családok, kisebb közösségek együtt ültessenek el egy-egy facsemetét, vagy kisebb ligetnyi fát.

A fa tisztelete

Böjte Csaba elképzelése mélyen gyökerezik. „Erdélyben élünk, nem csak nevünkben, hanem létünk ezer szálán kötődünk a fákhoz, az erdőkhöz. Valljuk, hogy az erdők népei vagyunk, és ha bölcs szakembereinket, történészeinket hallgatjuk, bizonyossá válik, hogy Székelyföld gazdaságának is legfontosabb rugója a dombjainkat, hegyeinket borító, sok-sok módon hasznunkra lévő fa, bokor, hatalmas erdők, s annak megannyi kincsei”- fogalmazott a ferences szerzetes.

Emlékeztetett arra, hogy az erdők pusztítása az emberek pusztulását is jelentheti. „Fontos, hogy ez az ünnep tudatosítsa bennünk, hogy létünkben, fennmaradásunkban mennyire rá vagyunk utalva az erdőkre, a gyümölcsöt termő fáinkra, bokrainkra.  Ültessünk fákat, erdőket, tegyük tündérkertté szülőföldünket!!” – szól Böjte Csaba felhívása.

 

Kimaradt?