Az egykori Fornetti-vezér vadásztrófeáiból nyílt kiállítás

Az elefánttól az orrszarvúig, az oroszlántól az antilopig csaknem teljes állatállományával bevonult péntek estére Afrika Nagykárolyba. Pontosabban a Károlyi grófok nemrég pompásan renovált lovagkastélyába.

Nagyszámú közönség és Kovács Jenő polgármester, valamint Liviu Marta megyei múzeumigazgató jelenlétében nyitották meg annak a felbecsülhetetlen értékű afrikai gyűjteménynek a kiállítását, melynek anyagát egy Nagykárolyból származó vadász hozta össze az elmúlt három évtizedben.

Miután Szatmárból elkerült a Temesvári Műegyetemre, Pánczél Zoltán véglegesen a Bega-parti városban ragadt. Mérnöki diplomával először egyetemi tanár, majd a rendszerváltás után vállalkozó lett. Hosszú ideig a Fornetti nemzetközi látványpékség romániai vezetője volt, miközben járta a világot, és a felmenőitől örökölt vadászszenvedélyének is hódolt. A kiállítás-megnyitón tartott méltatásban az is elhangzott, hogy szépnagyapja a nagykárolyi vadásztársaság elnöke volt, és rendszerint részt vett a Károlyi grófok szervezte vadászatokon.

Ükunokája sem szégyenkezhetett, mert Európa híres előkelőségeivel vette célba a vadakat. Elsősorban Afrikában, ahol több világelső trófeát is begyűjthetett. S ki tudja mire vitte volna, ha 2013. január 29-én, mindössze 52 évesen maga is végleg el nem költözik az örök vadászmezőkre. Az volt a kívánsága, hogy hatalmas trófeagyűjteményét ne tartsák bezárva, hanem állítsák ki, hogy láthassa a nagyközönség. Halálának egyéves évfordulóján kívánsága teljesült.

Pánczél Zoltán egyébként annak idején a temesvári magyar egyetemisták kulturális életének egyik nagy szervezője volt. Csepűrágó néven tartott rendezvényeire ma is sokan jó érzéssel emlékeznek.

Kimaradt?