Kibocsátották a piros riasztást hat délkeleti megyére

Életbe léptette a piros fokozatú riasztást szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország délkeleti részén tomboló hóvihar miatt. A szerda este tíz óráig érvényes figyelmeztetés szerint erős havazás, óránként 85 kilométeres sebességet is elérő szél várható a tengerparti Dobrudzsa térségében és Munténia keleti részén, a látótávolság pedig a nullához közelít.

A térségben sokhelyütt eleve félméteres a hóréteg vastagsága, a hétvégi hófúvás során keletkezett több méteres hótorlaszok miatt pedig még mindig több tucatnyi települést nem lehet megközelíteni közúton. Victor Ponta miniszterelnök a szerdai kormányülésen bejelentette: a piros riasztás teljes térségére kiterjesztik a térség három megyéjében vasárnap óta érvényes vészhelyzetet.

Lezárt utak, törölt járatok

Az erős szél miatt szerdán nem tudtak felszállni a rohammentő-szolgálat helikopterei, amelyek az előző napokon az elzárt települések sürgős orvosi ellátást igénylő betegeit szállították kórházba. Szerdán már reggel lezárták a fővárost a tengerparttal összekötő A2-es autópályát és az A3-as autópálya Bukarest és Ploiesti közti szakaszát és további három főutat. A hatóságok arra számítanak, hogy szerda délután a hóvihar által érintett térség szinte valamennyi alsóbbrendű útján megbénul a közlekedés.

A hóvihar miatt ismét lezárták Románia összes tengeri kikötőjét és a Duna - Fekete-tenger csatornán is leállították a folyami hajók manőverezését. A vasúti közlekedésben is komoly fennakadásokat okoz a hóvihar: 177 járatot töröltek, a közlekedő vonatok pedig órákat késnek.

Továbbra is szünetel a tanítás az ország délkeleti részén. A főváros és 18 délkeleti megye tanintézményei péntek óta zárva vannak. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szerda éjszaka megszűnik a havazás, és a szél is mérséklődni fog. Csütörtöktől lehűl az idő, mínusz 15 fok körüli fagy várható Románia területének legnagyobb részén.

Kapcsolódók

Kimaradt?