Betett a „fekete kedd” az MCV-jelentésnek?

A büntető törvénykönyv módosítására tett tavaly decemberi próbálkozások bizonyítják, hogy még távolról sem szilárdult meg az igazságügyi reformok iránti elkötelezettség Romániában – olvasható a romániai igazságszolgáltatás és a korrupcióellenes küzdelem helyzetéről szóló brüsszeli jelentés tervezetében.

Az Európai Bizottság szerdán véglegesíti és teszi közzé az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében készített jelentést, amelynek tervezetét a HotNews szerezte meg. Ebben Brüsszel bírálja a parlamentet és a kormányt. A törvényhozói testületet elsősorban a Btk. módosítására tett próbálkozásokért marasztalja el az Európai Bizottság, a Ponta-kabinetet a nagy számú sürgősségi rendelet és a főügyészség, illetve a korrupcióellenes ügyészség (DNA) helyettes vezetőinek a leváltási módszere miatt.

A jelentés ugyanakkor megállapítja, hogy a demokrácia több alapintézménye a 2013-as „nehéz helyzetben” is a jogállamiság megszilárdításának elkötelezettje maradt. Az Európai Bizottság ilyen értelemben elismerően szól a DNA, a feddhetetlenségi ügynökség (ANI), a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság tevékenységéről.

Kapcsolódók

Kimaradt?