Tilos a Facebook használata több erdélyi önkormányzatnál

Fehér Megye Tanácsa megtiltotta az alkalmazottainak, hogy munkaidőben használják a Facebook közösségi oldalt. Az Unirea helyi lap szerint ugyan nem érkezett semmiféle panasz arra, hogy a közösségi oldalak használata vagy az internet károsan befolyásolná a tevékenységet a hivatalban, a megyei tanács elnöke mégis kiadta a tiltó rendelkezést, hogy elejét vegye az esetleges problémáknak.

Ion Dumitrel a lapnak azt nyilatkozta, az intézkedés valamennyi alkalmazottra vonatkozik, saját magát és a takarítónőket is beleértve. „Létezik egy-féle Facebook-betegség, internet-függőség, ami járványként terjed, és az emberek hajlamosak elkapni” – fogalmazott a tanácselnök, aki azt állítja, hogy az intézkedéssel tulajdonképpen az alkalmazottakat védi a káros szenvedélyektől.

A világhálót nem tiltják le teljesen a hivatalban, mivel a tanácselnök belátta, hogy vannak hivatali tevékenységek, melyekhez elengedhetetlen az internet használata. A rendelkezés kiterjed az alkalmazottak személyes mobiltelefonjára is, amelyeken szintén nem internetezhetnek munkaidőben. 

Mint megtudtuk, hasonló intézkedéseket vezettek be más erdélyi önkormányzatoknál is. A Nagyváradi Polgármesteri Hivatalban például már több mint egy éve betiltották a közösségi oldal használatát. Petri Csilla, a városháza sajtóosztályának munkatársa lapunknak elmondta, az ott dolgozók 95 százalékának nincs Facebook-hozzáférése, kivétel a sajtóosztály, amelynek munkatársai üzemeltetik az önkormányzat Facebook-oldalát.

Kimaradt?