Felmérés: Antonescu nyomában lohol Ungureanu

Töretlenül növekszik Mihai Răzvan Ungureanu népszerűsége: a Money Channel Institute legfrisebb felmérése szerint a megkérdezettek 27,1 százaléka a volt kormányfőre és titkosszolgálati vezetőre szavazna, ha most tartanák az elnökválasztásokat.

A közvélemény-kutatás adatai szerint továbbra is Crin Antonescu a legesélyesebb az államfői tisztségre: a Szociál-Liberális Szövetség (USL) társelnökére a választók 32,4 százaléka szavazna. A liberális politikus népszerűsége azonban leszálló ágban van az államfő sikertelen leváltási kísérlete óta: áprilisban még a szavazók 39,4 százalékának élvezte a bizalmát. Mihai Răzvan Ungureanura öt hónappal ezelőtt 23 százalék szavazott volna.

A felmérésben szereplő potenciális elnökjelöltek közül Sorin Oprescu bukaresti főpolgámester a szavazatok 11,4, Dan Diaconescu, az OTV-tulajdonosa a 8,7 százalékát szerezné meg. Előbbi népszerűsége közel 5 százalékponttal nőtt április óta, utóbbié pedig 4-gyel csökkent.antonescu

A közvélemény-kutatás kitér a választói pártpreferenciákra is. Eszerint az USL-re 56 százalék, az ellenzéki Demokrata Liberális Pártra (PDL) 21 százalék szavazna, ha most tartanák a parlamenti választásokat. A kormányzó pártszövetség iránti választói bizalom áprilishoz képest 3 százalékponttal csökkent, az utóbbi iránti pedig 4-gyel nőtt.

A Money Channel Institute augusztus 23-szeptember 1. között készítette felmérését 1122 személy megkérdezésével; a hibaküszöb 2,9 százalékos.

A liberálisokat csalogatja MRU. A felmérés adatait kommentálva Mihai Răzvan Ungureanu csütörtökön az egyik hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: az államfő sikertelen leváltási kísérlete után a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) új elnök után kellene néznie Crin Antonescu helyett. „Crin Antonescu egy drága versenyautó kulcsát kapta meg a PNL-től. Beült az autóba, talpig nyomta a gázt, és nekiment a falnak. Majd sértetlenül kiszállt, s azt mondta azoknak, akiktől az autókulcsot kapta: gyertek, próbáljuk meg még egyszer. Én nem adnám többé a kezébe ezt a kulcsot" – mondta a volt miniszterelnök. Ungureanu kifejezte azt a reményét, hogy a liberálisok és a szociáldemokraták útjai hamarosan szétválnak, és a PNL egy része csatlakozik az újonnan alakult jobboldali koalícióhoz, az Igaz Románia Szövetséghez.

Veres Valér: az USL sokat „idétlenkedett"

Veres Valér szociológus szerint Crin Antonescu és az USL népszerűség-csökkenése nem meglepetés. „Székelyesen fogalmazva az USL és a kormány sokat idétlenkedett az elmúlt hónapokban. A gondok már a sorozatos oktatásiminiszter-cserékkel kezdődtek, folytatódtak Victor Ponta plágiumügyével, majd Traian Băsescu sikertelen leváltási kísérletében csúcsosodtak ki" – magyarázta a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa.

Veres szerint Crin Antonescunak ideiglenes államfőként volt alkalma megmutatni, milyen lenne, ha ő lenne az ország első embere, és nem keltett túl jó benyomást. „Sok esetben ugyanazokat a hibákat követte el, amiért Traian Băsescut az USL le akarta váltani. Pártosan viselkedett" – magyarázta a szociológus.

Veres úgy véli: Ungureanu növekvő politikai tőkéjéből kölcsönözhet az újonnan alakult jobboldali pártszövetségnek is. „Nem tudom, hogy Ungureanunak sikerül-e ugyanolyan mértékben átruházni népszerűségét a jobboldali koalícióra, mint ahogy történt ez Băsescuval és a PDL-vel. Ám tény, hogy ha a volt kormányfő kulcsszerepet kap a pártszövetség vezetőségében, és ő lesz a jobboldal »arca«, akkor ez a pártpreferenciákon is érződni fog" – magyarázta a BBTE adjunktusa.

Vasile Dâncu kételkedik

Vasile Dâncu szociológus, az IRES közvélemény-kutató intézet vezetője kétkedve fogadta a Money Channel Institute felmérésének eredményét. „A mi adataink szerint ennél nagyobb a szakadék Antonescu és Ungureanu között" – mondta a maszol.ro-nak.

Mindazonáltal Dâncu is megerősítette: a volt kormányfő népszerűsége növekvőben van, és nagy eséllyel pályázhat az államfői tisztségre. „Ezt az esélyét azonban én attól teszem függővé, hogy milyen eredményt produkál a jobboldal a parlamenti választásokon" – jelentette ki az IRES vezetője.

Kimaradt?