Titokban kalózkodók helyett nem büntetik az ártatlan előfizetőt

A német legfelsőbb bíróság legújabb ítélete mérföldkő az internet-előfizetők felelősségéről szóló szerzői jogi viták történetében: egy korábbi bírósági döntést felülírva kimondták, hogy az előfizetés tulajdonosa nem vonható felelősségre, ha az előfizetésen egy másik, felnőtt családtag tudta nélkül kalózkodott.

A szerzői jogvédők gyakorlata szerint minden, ami egy internet-előfizetéssel történhet, az csak a számlafizető felelőssége lehet. A nyugati jogrendszerekben (is) azonban általános, hogy a valódi tettest kell megtalálni, kivéve, ha a számlafizető is érintett valamilyen módon.

A mostani döntés egy 2006-os ügyig nyúlik vissza: akkor egy előfizető ellen indítottak eljárást, aki 3749 zeneszámot osztott meg online. A rendőrként szolgáló férfit, aki megosztotta lakását házastársával és mostohafiával, azzal vádolták, hogy 400 ezer eurós kárt okozott. Az elszámolási értéket 3400 euróban állapították meg, ennyit kellett volna büntetésként befizetnie.

A férfi nem fizette be a bírságokat, mivel nem követett el jogsértést. Viszont mostohafia elismerte, hogy ő töltötte le a zenéket. A körzeti bíróság ezután mégis úgy döntött, hogy a számlafizető a bűnös, mivel meg kellett volna tanítania a húszéves mostohafiát, hogy a fájlmegosztás illegális. A bíróság 2841 euró befizetésére kötelezte.

A legfelsőbb bíróság ezt a döntést teljesen megsemmisítette, azzal az érveléssel, hogy ha egy tulajdonos megengedi a felnőtt háztartásbelieknek, hogy használják az előfizetését, akkor azok felelősek saját lépéseikért, és nem kell őket tanítani. Viszont meg kell bizonyosodnia róla, hogy a jogsértés nem folytatódik.

Kimaradt?