A kormánypártok kiszemelték Kövesi és Morar utódait

Sajtóértesülések szerint az igazságügyi miniszter a kormánypártokkal való konzultáció után már kiszemelte azokat a személyeket, akiket a legfőbb ügyészség és a korrupcióellene ügyészség (DNA) élére javasol.

Államtitkár a Boc-kormányban

A Mediafax hivatalos forrásokból úgy tudja: Mona Pivniceru a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) főügyészének tanácsosát, Alina Bicát bízná meg a vádhatóság vezetésével Laura Codruţa Kövesi mandátumának lejárta, október másodika után.alina-bica

Alina Bica az Ungureanu-kormány bukásáig államtitkár volt a Cătălin Predoiu vezette igazságügyi minisztériumban. Mandátuma alatt a román igazságszolgáltatás helyzetéről szóló brüsszeli jelentések pozitívak voltak, s ebben igazságügyi források szerint nagy szerepe volt az államtitkárnak.

Alina Bica legfőbb ügyészi kinevezéséhez a Legfelső Bírói Tanács véleményezésére is szükség van, ám ez csak konzultatív jellegű. A kinevezést az államfő írja alá. Traian Băsescunak joga van elutasítani a javasolt személyt, ám ezt csak egyszer teheti meg.

Másodpilóta ügyész

Az Evenimentul zilei információi szerint a DNA élére kiszemelt személy szintén a DIICOT kötelekébe tartozik. Marian Drilea a szervezett bűnözés elleni ügyészség Brassó területi ügyésze.marian drilea benn

A napilap szerint kinevezését Victor Ponta akarja. A miniszterelnöknek és Marian Drileának ugyanaz a hobbijuk: szabadidejükben mindketten neves raliversenyzők másodpilótái, ismeretségük is a sporthoz köthető.

Alina Bicával ellentétben azonban Drileának vitatható múltja van. Az Evenimentul zilei szerint korábban okirat-hamisítással vádolták és bűnvádi eljárás is indult ellene. Vagyonbevallása szerint 12 éves ügyészi pályafutása során tekintélyes vagyonra tett szert.

Daniel Morarnak, a DNA jelenlegi főügyészének mandátuma augusztusban lejárt, ám a legfőbb ügyész hat hónappal meghosszabbította megbízatását. Utódja kinevezését szintén az államfő írja alá.

Kimaradt?