Közös kampányrendezvényeket tervez az RMDSZ és az MKP

Közös kampányrendezvényeket tervez a jövő évi európai parlamenti választások előtt az RMDSZ és a szlovákiai Magyar Közösség Pártja (MKP), erről Nagyváradon egyeztetett Csáky Pál, az MKP elnökségi tagja és az RMDSZ helyi képviselete – írja a Krónika.

A felvidéki politikus nagyváradi sajtóértekezletén rámutatott: felmerült az MKP és az RMDSZ programjának összehangolása a brüsszeli együttműködés érdekében. Hozzátette, hogy az elbukott kisebbségvédelemi európai polgári kezdeményezést meg kell ismételni, és ahhoz másokat is meg lehet nyerni.

„Mindkét párt hasonló cipőben jár. Ott kell lennünk, bármilyen kifogásunk is van az európai bürokráciával szemben"– idézte a Krónika az MKP politikusát.

Csáky Pál pártját erősebbnek érzi a szlovák-magyar vegyes pártnál. Rámutatott, a Hídnak főleg azokon a vidékeken van támogatottsága, ahol megindult egyfajta asszimilációs folyamat, olyannyira, hogy a népszámlálás során többen „kassainak” vagy „pozsonyinak” vallották nemzetiségüket, miközben az MKP általában a magyarabb vidékeken erősebb.

Csáky Pál az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) által létrehozott Polgári Kör meghívására érkezett a partiumi városba, hogy bemutassa a Csend és lélek című könyvét. „Egyrészt a felvidéki magyar sorsokról szól, hogy az emberek meglássák magukat benne, rádöbbenjenek arra, milyen helyzetekben élhetünk és kerülhetünk. Másik része esszéket tartalmaz helyzetünkről, múltunkról és jelenünkről. Arról, hogy nem szabad asszimilálódni, mert látom, hogy a felvidéki magyarok számára a legnagyobb probléma a tudati zűrzavar” – magyarázta.

A politikus szerint emiatt is rossz Szlovákiában a vegyes párt, amelyik a többségi fejjel való gondolkodást szorgalmazza, és a beolvadást pártolja. Csáky Pál szerint ilyen körülmények között valószínűtlen, hogy az MKP összefogjon a Híddal az EP-választásokon.

Kimaradt?