Eckstein nagy kihívásnak tartja az ombudsmani jelölést

Az RMDSZ Eckstein-Kovács Pétert javasolja az ombudsmani tisztségre – közölte szombat este Kelemen Hunor szövetségi elnök. A Mediafax hírügynökségnek elmondta: „jó megoldásnak", „kiegyensúlyozott döntésnek" tartaná, ha a jogász-politikus vezetné a nép ügyvédje intézményét.

Kelemen tájékoztatása szerint az RMDSZ-frakciók már leadták az Eckstein kinevezésére vonatkozó javaslatukat a házbizottságoknak. Az új ombudsmant a hétfőn kezdődő parlamenti ülésszakban választják meg a honatyák. A tisztségre a parlamenti pártok frakciói tesznek javaslatokat.

Ecksteint a civilek javasolták

Pénteken összesen 22 civil szervezet fordult petícióval a parlamenthez, amelyben azt kérik, hogy Eckstein-Kovács Péter legyen az új ombudsman. Az aláírók szerint a volt RMDSZ-szenátor, kisebbségekért felelős tárca nélküli miniszter, Traian Băsescu egykori elnöki tanácsadója mind a szakmaiság, mind a hitelesség és a függetlenség szempontjainak megfelel ahhoz, hogy a nép ügyvédje legyen.

Eckstein a maszol.ro kérdésére vasárnap megtisztelőnek nevezte a civil szervezetek felkérését. „Jeleztem az RMDSZ vezetőinek, hogy elfogadnám a civil szervezetek felkérését, vállalnám a jelölést, ha szövetség engem támogat a tisztségre. Jelzésemet az RMDSZ vezetői és a frakciók is pozitívan fogadták" – mondta a volt szenátor.Eckstein-Kovacs-Peter-foto2-Cotidianul2

A jogász-politikus nagy kihívásnak tartja a tisztséget. Mint mondta, jelenleg a romániai ombudsmani hivatal nem úgy működik, ahogyan egy európai országban kellene működnie. „A nép ügyvédje intézménye ráadásul kényes helyzetbe került az Európai Bizottság legutóbbi ajánlásai nyomán" – tette hozzá.

Jelenleg a nép ügyvédje intézményét ideiglenesen Valer Dorneanu vezeti, aki az előző ombudsman helyettese volt. A szociáldemokrata politikust 2011. júniusában a Szociál-Liberális Szövetség (USL) jelölte a népügyvédi tisztségre, leváltva Gheorghe Iancut, akit augusztus 20-án az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) újra jelölt.

Az Európai Bizottság korábban azt javasolta a bukaresti kormánynak, hogy mindegyik párt számára elfogadható személyt helyezzen a tisztségbe.

Kimaradt?