Megoldódni látszik a magyar tankönyvek ügye

Hamarosan megoldódik az anyanyelvű tankönyvírás kérdése a romániai oktatásban – összegezte Szabó Ödön parlamenti képviselő az oktatási miniszterrel, Remus Pricopieval folytatott keddi tárgyalások eredményét, amelyen az RMDSZ vezetősége és oktatásért felelős szakpolitikusai vettek részt.

„Vannak olyan témakörök, amelyek megoldására további tárgyalásra és párbeszédre lesz szükség. Főleg azokon a területeken, ahol a minisztérium a módszertani dolgokat az elkövetkező időszakban szeretné kidolgozni, ilyen például a diáknormatívának az újragondolása, illetve az általános és középiskolai bentlakások finanszírozására vonatkozó elképzelés” – tette hozzá Szabó Ödön, a képviselőház tanügyi, tudomány- és ifjúságügyi bizottságának tagja.

Mint ismeretes, az elmúlt hetekben nagy visszhangot váltott ki a tankönyvírás módszertana, hiszen mellőzték belőle a törvény által szavatolt, kisebbségekre vonatkozó jogokat. A miniszter azonban kedden újból elfogadta az RMDSZ erre vonatkozó álláspontját. Az immár többször terítékre került és a miniszter által megígért módosítást bevezetik a tankönyvkiadást szabályozó miniszteri rendeletbe, így továbbra is lehetőség adódik minden egyes tantárgy esetében anyanyelven megírni a tankönyveket.

Az RMDSZ továbbra is a jelenlegi kedvező anyanyelvi oktatásra vonatkozó törvényi kereteket próbálja megvédeni, illetve a törvényi keretek alkalmazását kieszközölni, és lehetőség szerint még akár bővíteni is – mutatott rá a Bihar megyei honatya.

A hétfői találkozón áttekintették a tanügyi törvény kisebbségi oktatásra vonatkozó részének gyakorlati alkalmazásából adódó hiányosságokat és a tanügyi problémák mentén felmerülő sokrétű finanszírozási kérdéseket is.

„Abban egyeztünk meg, hogy folytatjuk a beszélgetést főleg a szórványban, kisebbségben és a magasan kvalifikált pedagógusokkal rendelkező iskolákban történő oktatás kérdésében, hiszen ez mindkét közösséget egyaránt érinti” – fogalmazott Szabó. A tárgyaláson a miniszter megerősítette az RMDSZ által is képviselt álláspontot, hogy tanév közben nem támogatja az osztályok összevonásait. Ezt remélhetőleg be fogják tartani megyei szinteken, hiszen nagyon sok esetben a tanfelügyelőségek a költségvetési terheket a kisebbségi oktatáson akarják megspórolni.

Az RMDSZ képviselői a tárgyaláson rámutattak, a miniszternek és a minisztériumnak a tanügyi törvényben lévő tételes előírásokat érvényesítenie kell, és a törvényt alkalmazni kell a kisebbséghez tartozó iskolaigazgatók, aligazgatók, tanfelügyelők kinevezésekor is.

Az elkövetkező időszakban iskolai beruházásokra is sor kerül, a miniszter a tárgyaláson jelezte, hogy hamarosan  bizonyos fel nem használt EU-s források át lesznek csoportosítva a regionális operatív programokba, oktatási intézmények fejlesztésére. A forrásokból a már megkezdett munkálatok befejezésére lehet majd pályázni, főleg ott, ahol nem most kezdték el a beruházásokat az önkormányzatok. „Az elkövetkező időszakban a fejlesztési minisztérium lesz az illetékes, így ezután a fejlesztési miniszterrel kell ezekben a kérdésekben tárgyalni”- hívta fel a figyelmet Szabó.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?