Tankönyvkiadás: félrebeszél az oktatási miniszter?

A levegőbe beszélt csütörtökön Remus Pricopie oktatási miniszter, amikor a parlamentben kijelentette: még aznap aláírja a tankönyvkiadás metodológiáját rögzítő miniszteri rendeletet – tudta meg a maszol.ro Király András oktatási államtitkártól.

Mint ismert, a tárca honlapján közvitára bocsátott szabályzattervezet még a tanügyi törvénynek is ellentmond. Előrásai szerint ugyanis a nemzeti kisebbségek diákjai csak román nyelvből fordított tankönyvekből tanulhatnak, kivételt csak az anyanyelv és irodalom, a nemzeti hagyományok és a zeneoktatás tankönyve képez.

A honlapon közölt ütemterv szerint a metodológiát november 22-én kellett volna jóváhagynia a minisztériumnak. Remus Pricopie pedig a tankönyvkiadóknak csütörtökön azt üzente: nem vár további módosító javaslatokra, aláírja a miniszteri rendeletet és versenytárgyalást hirdet a jövő évtől használandó tankönyvek kiadására. "Még kerettanterv sincs kidolgozva, nemhogy a tankönykiadás szabályozása" – reagált lapunknak Király András a tárcavezető kijelentéseire. 

„Most mindenki a költségvetéssel van elfoglalva, nem a tankönykiadás szabályozásával. Mivel hétfőig gyakorlatilag szinte senki nincs a minisztériumban aki aláírjon bármiféle dokumentumot, egész biztosan nem is hagyják jóvá jövő hét előtt” – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, az elsősök és másodikosok tankönyveiről leghamarább egy hét múlva lehet érdemben beszélni, de csak akkor, ha addig a szabályszerű lépéseket elvégzik a minisztériumban.

Király szerint nem lehet különválasztani a digitális tankönyvek és a klasszikus, nyomtatott tankönyvek kidolgozásának módszertanát, mivel mindként típusú tankönyv a kerettantervre alapoz. "Így a miniszter digitális tankönyvekre vonatkozó kijelentései elhamarkodottak, a honlapon lévő ütemtervet pedig lehetetlen betartani, bármennyire is szeretné azt a miniszter" – mondta az államtitkár.

Kapcsolódók

Kimaradt?