Szabadlábra helyezték Bölön polgármesterét

Sikeresen fellebbeztek Bölön polgármesterének és fogva tartott társainak ügyvédei a 29 napos előzetes letartóztatásuk ellen. A rendőrveréssel gyanúsított Sikó Imrét, testvérét, Sikó Endrét és ifj. Sikó Endrét a Kovászna megyei törvényszék döntése nyomán kedden délután szabadlábra helyezték. Mint arról beszámoltunk, a bölöni elöljáró és rokonai, illetve a helybéli rendőrük múlt szerdán dulakodtak.

Az ügyészség hatósági közeg elleni erőszak gyanújával indított eljárást hármójuk ellen, azt állítva, hogy megütötték és nyakkendőjénél fogva fojtogatták a rendőröket. Ezzel szemben a három gyanúsított azt állítja, hogy a rendőrök előre kitervelt csapdát állítottak számukra, és a rendőri erőszakkal szembeni önvédelemből dulakodtak.

A bölöni elöljárót és rokonait múlt csütörtökön vették őrizetbe, majd a bíróság pénteken 29 napos vizsgálati fogságba helyezte őket. Fellebbezésüket kedden tárgyalta a Kovászna megyei törvényszék. A védőügyvédeik rámutattak, hogy semmi nem indokolja fogdában tartásukat, hiszen mindhárman köztiszteletben álló személyek, ezt bizonyítja az a 600 aláírás is, amellyel a bölöni lakosok többsége kéri szabadlábra helyezésüket. Nem merül fel annak veszélye sem, hogy hazatérve folytatnák azt, amivel megvádolták őket, vagy megszöknének a felelősségre vonás elöl, hiszen múlt csütörtökön, amikor az ügyész telefonon rendelte be őket kihallgatásra, azonnal jelentkeztek.

A védőügyvédek arra is rámutattak, hogy ügyfeleik nem vádolhatóak hatóság elleni erőszakkal, ha az illető hatóság éppen átlépte hatáskörét, illetve nem lehetnek hitelesek az ellenük felhozott bizonyítékok, hiszen azokat azok a rendőrök állították össze, akik érintettek az ügyben. Mindezt a tárgyaláson bizonyítani fogják – mondták az ügyvédek. Hozzátették, hogy ifj. Sikó Endre fogvatartása már csak azért sem indokolt, mert nem vett részt a dulakodásban, mindössze a könnygázspray-vel lefújt és földön fekvő apja segítségére sietett.

Kovászna megye rendőrparancsnoka, Ion Popa keddi sajtótájékoztatóján elmondta: belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, egy csapat nyomozó a helyszínen tartózkodik, illetve felügyelik azt is, hogy a községben ne harapózzanak el az indulatok. Kedden reggel 32 bölöni lakos tett írásbeli panaszt Mihai Tăbăras bölöni őrsparancsnok ellen. Lapunk érdeklődésére, hogy miért nem függeszti fel a rendőrtisztet, Ion Popa kifejtette: nem tűri el, hogy az általa vezetett intézményben más diktáljon, mások akarjanak rendet rakni. Hozzátette: megítélése szerint az vezetett a konfliktushoz, hogy a rendőrtiszt végezte a dolgát, és minden alkalommal törvény szerint osztott büntetéseket. Hozzátette ugyanakkor, hogy rendeletet adott ki, amely szerint Mihai Tăbăras őrsparancsnoknak el kell hagynia az önkormányzat tulajdonában lévő lakást, amelyben 12 éve lakik, de nem fizet bérleti díjat, és át kell költöznie a rendőrség tulajdonában lévő ingatlanba.

„Többet kaptunk, mint amennyit adtunk”

A tárgyalás végén mindhárom gyanúsított szót kapott. Sikó Imre, bölöni polgármester ártatlannak vallotta magát, és rámutatott, hogy a rendőrök csapdába csalták, és védekezésként dulakodott velük. „Többet kaptunk, mint amennyit adtunk”– mondta a tárgyalás végén a polgármester. Kifejtette, a múlt csütörtöki fogva tartása óta sem a rendőrség, sem az ügyészség nem vett nyilatkozatot tőlük arról, hogyan történt az eset. Sérelmezte, hogy a rendőröktől kapott verés miatt orvosi beutalók kapott, de fogva tartása miatt nem részesülhetett orvosi ellátásban.

Sikó Endre, a bölöni közbirtokosság elnöke is hasonlóképpen nyilatkozott. Elmondta, hogy a rendőrök csapdába csalták őket, és az emberek előtt szégyelli, hogy dulakodásra került sor. Hozzátette: a két rendőr összesen nincs annyi éves mint ő egyedül, ezért értetlenül áll az előtt, hogy azzal vádolják, hogy megvert két fiatal, ereje teljében lévő rendőrt. Sikó Endre könnyes szemekkel mondta, hogy fiát sajnálja, aki azért került fogdába, mert földön fekvő, bántalmazott apja segítségére sietett.

Mint arról beszámoltunk, az erdővidéki polgármesterek, illetve az RMDSZ-es parlamenti képviselők és szenátorok, valamint a Kovászna megyei tanács vezetősége hétfőn közös sajtótájékoztatón álltak ki a bölöni elöljárók mellett. Kifejtették, hogy hisznek az ártatlanságukban, ezért aláírásgyűjtést kezdeményeztek a térségben, illetve kérték a vádlottak szabadlábon való vizsgálatát, valamint a bölöni rendőrök felfüggesztését a vizsgálat idejére.

 

 

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?