Aláírásgyűjtés indult Sikó Imre szabadlábra helyezéséért

Aláírásgyűjtés indult Háromszéken a rendőrveréssel vádolt bölöni polgármester szabadlábon történő vizsgálata érdekében, ugyanakkor kérik a vizsgálatok idejére a község rendőrparancsnokának tisztségből való felfüggesztését. Hétfőn az erdővidéki települések polgármesterei, az RMDSZ területi elnöke és parlamenti képviselők közös sajtótájékoztatón álltak ki a pénteken 29 napos előzetes letartóztatásba helyezett Sikó Imre mellett.

Váncza Tibor, az RMDSZ erdővidéki elnöke rámutatott: értetlenül állnak az előtt, hogy a bölöni polgármestert a törvényszék köztörvényes bűnözőként tartja fogdában. Hozzátette: hisznek Sikó Imre ártatlanságában, ezért azt kérik a nyomozó hatóságoktól és a törvényszéktől, hogy vizsgálja meg a rendőrök és polgármester közti atrocitás körülményeit és előzményeit.

Orbán-Barra Gábor a Kovászna megyei Közrendészeti Hatóság (ATOP) titkára rámutatott: múlt szerdán azért szervezték meg Bölönben a rendőrség tevékenységét felügyelő bizottság ülését, mert arról értesültek, hogy kiéleződött a helyzet a polgármester és az önkormányzat illetve a helybéli rendőrök között. A gyűlésen is elhangzott, hogy Mihai Tăbăraş őrsparancsnok sorozatosan visszaélt hatalmával, óriási bírságokat rótt ki kisebb szabálytalanságok miatt is, de felrótták, hogy tizenkét éve lakik az önkormányzat tulajdonában lévő, orvosoknak szánt lakásban, azért nem fizet bért, és nem hajlandó kiköltözni, holott a rendőrségnek van Bölönben egy üresen álló lakása.

Nem is viselt nyakkendőt

A bölöni roma közösséget képviselő tanácstag, Alexandru Racolţa a sajtótájékoztatón elmondta: a helybéli közösséget aggasztja, hogy mi várhat a közemberre, ha még Sikó Imre polgármestert is meghurcolják. Hozzátette: a szerdai atrocitást megelőzően az elöljáró a helybéli pisztrángosnál vendégelte meg a közrendészeti ülésen jelen lévőket, majd miután mindenki elment, ő is hazafele indult.

A rendőrök azonban lesben álltak és lerohanták az elöljárót, aki autójával nem közúton, hanem erdei úton közlekedett. Alexandru Racolţa szerint a környéken lakók a kiabálásra, utcára vonultak, és azt látták, hogy a polgármester a földön fekszik, fölötte vannak a rendőrök, akik ütlegelik. Ekkor tért vissza testvére segítségére a közbirtokosság elnöke, és amikor le akarta szedni a polgármesterről a rendőrüket, dulakodás történt. A roma képviselő szerint az sem lehet igaz, hogy a rendőrt nyakkendőjénél fogva fojtogatták, hiszen nem viselt nyakkendőt.

Önkényeskedett a rendőr

Hasonlóan nyilatkozott Rudolf Béla bölöni alpolgármester is, aki szerint a lakosság régóta panaszkodik Mihai Tăbăraş rendőrtiszt önkényeskedéseire, illetve a másik probléma, hogy az önkormányzat többrendbeli felszólítására se hagyta el a lakást, amit jogtalanul használ, emiatt a helyi tanács beperelte a rendőrt. Rudolf Béla szerint szemtanúk vannak, akik meg tudják erősíteni, hogy a rendőrök teperték földre a polgármestert, és ezért kezdődött a dulakodás.

Bölön község jelenleg három részre oszlott, mondta a település ideiglenes vezetésével megbízott alpolgármester, aki szerint a lakosság egy kis része Sikó Imre ellen van, ami azzal magyarázható, hogy tíz éves mandátuma alatt természetes módon szerzett ellenségeket is. A falu másik része meg van ijedve, nem mernek nyilatkozni, mert félnek a rendőrtől. Bölön község lakosainak legnagyobb része azonban fel van háborodva, sokan támogatják a bebörtönzött elöljárót, mutatott rá Rudolf Béla, aki szerint a településen már 550 személy írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben a polgármester szabadlábra helyezését kérik. Az aláírásgyűjtéshez csatlakoztak az erdővidéki települések polgármesterei, több helyen gyűjtik a kézjegyeket.

Klárik László erdővidéki RMDSZ-szenátor a sajtótájékoztatón elmondta: a helyi közösség régóta panaszkodik a bölöni rendőrökre, akik kiskirályként viselkednek, de szemet hunynak a bűntények fölött, nem tudnak véget vetni a falopásoknak, nem gátolják meg a mezei lopásokat. „A rendőrség hitelességi válságban van. Ahelyett, hogy példakép lenne a közösség számára, akiben az emberek bíznak, úgy viselkednek, mint akik a közösség ellen vannak. A polgármesterekben tehetetlenségi érzés alakult ki, nem tudják kezelni azokat a problémákat, amelyeket a rendőrség segítségével kellene megoldani”, mondta Klárik László, aki szerint azt várják el a rendőröktől, hogy legyen erkölcsi tartásuk, hogy a közösség bízhasson bennük.

„Ez a rendőrállam jellemvonása”

Márton Árpád, erdővidéki RMDSZ képviselő kifogásolta Sikó Imre 29 napos előzetes letartóztatásba helyezését, holott nem merült fel annak gyanúja, hogy szabadlábon bűncselekményt követhet el, megszökne az országból. A politikus szerint az atrocitásban részt vevő rendőr viszont az események után fenyegeti a falut, felelősségre vonja a lakosokat, amiért aláírták a polgármestert támogató nyilatkozatot, tehát bizonyíthatóan visszaél hatalmával. Ez pedig szerinte a rendőrállam jellemvonása. „Felmerül a jogos kérdés, a vizsgálatok idejére a rendőrt miért nem függesztették fel állásából, hiszen alapos a gyanú, hogy a polgármester a rendőri brutalitás elleni önvédelmi reakcióként dulakodott” – mondta a képviselő.

Kovászna megye tanácsának elnöke, Tamás Sándor szerint nagyon fontos lenne, hogy a nyomozó hatóság megvizsgálja az ügy előzményét is, hiszen hosszú évekre nyúlik vissza az önkormányzat és a rendőrük közti konfliktus. A tanácselnök szerint jogi szempontból csak a nyilvánosság segíthet az ügyön, ezért arra kéri a bölöni lakosokat, hogy félelem nélkül tárják a nyilvánosság elé a rendőrök visszaéléseit, panaszaikat iktassák a rendőrségen és ügyészségen. Közbeszéd szerint Mihai Tăbăraş őrsparancsnok verbálisan molesztálja a hölgyeket, de zaklatja a bölöni önkormányzat dolgozóit is és borsos pénzbírságokat ró ki vélt vagy valós szabálytalanságok miatt, mondta Tamás Sándor, aki szerint megengedhetetlen, hogy a rendőr jogalap nélkül lakik a község ingatlanjában. Hozzátette: aránytalanul durva az eljárásnak tartják, hogy a polgármestert fogdában tartják, miközben a rendőrtisztet nem függesztették fel tisztségéből.

Váncza Tibor végezetül kifejtette: az erdővidéki polgármesterek kérik a Kovászna megyei rendőrséget oldja fel a konfliktust, és az atrocitásban részt vevő rendőrt helyezzék el Bölönből, de nem a térség valamelyik községébe vezényeljék, ugyanis a lakók és elöljárók bizalma megingott benne.

Kapcsolódók

Kimaradt?