Traian Băsescu 100 lejt követel az őt rágalmazó Sorin Roșca Stănescutól

Száz lejes erkölcsi kárpótlást követel Traian Băsescu államfő Sorin Roșca Stănescu liberális szenátortól abban a rágalmazási perben, amelyet hétfőn iktattak a főváros 2. kerületi bíróságán. Az államfő azért perelte be az újságírói múlttal rendelkező PNL-s politikust, mert több televíziós műsorban is azzal vádolta, hogy pénzt fogadott el a verespataki aranykitermelésért lobbizó Roşia Montana Gold Corporation-tól.

„Nyilvánvalóan azzal a szándékkal vádolt meg kenőpénz elfogadásával, hogy gyanút ébresszen a közvéleményben a tevékenységemmel kapcsolatban és ez rendkívül káros az elnöki mandátumom ellátására” – fogalmaz a felperes.

Mint ismert, a kormány augusztus 27-én törvénytervezetet terjesztett a parlament elé az RMGC-vel kötendő új megállapodásról, amely növelné az állam részesedését a majdani haszonból, és nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítaná a beruházást.

A jobbközép ellenzék és a kormánykoalícióban részt vevő liberálisok is alkotmányellenesnek minősítették, hogy a törvénytervezet nem általános érvényű, hanem egy magánvállalkozás igényeit hivatott kiszolgálni. A Verespatak-bizottságnak már rég el kellett volna készülnie a jelentéssel, de még nem zárta le avtörvénytervezethez érkezett módosító indítványok vitáját. Utóbb november 10-ig adott haladékot magának a testület.

Kimaradt?