Titokzatos robbanás rázta meg a Bihar megyei Szalárdot

Titokzatos robbanás rázta meg a Bihar megyei Szalárdot a napokban. A község RMDSZ-es polgármestere szerint meteorit vagy egy műhold zuhanhatott le, a hatóságok azonban titkolóznak a detonáció eredetéről.

„Akkora erejű robbanás rázta meg Szalárd községet és környékét hétfőről keddre virradó éjszaka fél három és három óra között, hogy harminc kilométeres körzetben három-négy község mindegyik lakója ijedten riadt fel” – magyarázta a maszol.ro megkeresésére a Bihar megyei község polgármestere. Nagy Miklós felidézte, az éjszaka közepén az ablakok rezegtek, a házak beleremegtek a hatalmas detonációba.

A községbe másnap a megyei katasztrófavédelmi hivatal munkatársai is kiszálltak, akik utólag közölték: vélhetően gyerekek petárdázhattak vagy pedig karbiddal robbantva szórakoztak. 

„Nem lehet tudni mi volt, az esetet nagy titkolózás övezi. A katasztrófavédelisek – akiknek azért tudnia kellene, hogy mit történt – hallgatnak az eseményről. Ilyen erejű robbanást nem idézhetett elő petárda vagy karbiddal szórakozó gyerekek – mondta Nagy Miklós. – Ezt mondják olyannak, aki nem volt katona, nem lőtt fegyverrel, vagy nem tudja milyen egy valódi robbanás.” A polgármester ezért úgy véli, a hatóságok hallgatnak és megpróbálják eltussolni az esetet.

A meteor becsapódásának forgatókönyvét erősíti, hogy a környéken egy kisebb – két-három méter átmérőjű – krátert fedeztek fel a szalárdiak, amiről még nem tudják, hogyan keletkezett.

Nagy Miklós is mindössze feltételezésekbe bocsátkozott. „Esetleg egy meteorit suhant el a fejünk felett és annak a földbe csapódott darabjától keletkezhetett a kráter, de az is elhangzott, hogy műhold robbanhatott fel” – magyarázta. Hozzátette, hogy ezekben az esetekben vélhetően a hangrobbanást hallották éjszaka. Megjegyezte azt is, hogy többen katonai terepjárókat láttak másnap a környéken. „Nem tudom mit kerestek, azt sem, hogy mit találtak. Teljes hírzárlat van” – mondta a szalárdi polgármester.

A nagyváradi Crișana napilapnak a kolozsvári csillagvizsgáló alkalmazottjai megerősítették: nem kizárt, hogy meteorit robbanhatott fel, de több információval ez az intézmény sem szolgált. A román légierő azt is cáfolta a lapnak, hogy abban az órában katonai gép lett volna a környéken, amelyik a hangsebességet átlépve hasonló erejű hangrobbanást idézhetett volna elő, ezek a gépek ugyanis tízezer méternél magasabban repülnek.  

Kimaradt?