Tájkép csata után: mit mutatnak a felmérések?

Megtépázta a Szociál-Liberális Szövetség (USL) iránti választói bizalmat a Traian Băsescu eltávolítására tett sikertelen kísérlet – derül ki az IRES közvélemény-kutató legfrissebb felméréseiből. A cég a referendumot érvénytelenné nyilvánító alkotmánybírósági döntés napján, augusztus 21-én, illetve másnap, 22-én kérdezett rá a választói pártpreferenciákra.

Eszerint az USL-re 54 százalék szavazna, ha most vasárnap tartanák a választásokat. A kormányzó pártszövetség a referendum előtt még a szavazók 64 százalékát tudhatta a magáénak. Július 29-től azonban rohamosan csökkent a választók USL-re irányuló preferenciája: a szociálliberálisok július 31-én 61, augusztus 21-én 59, augusztus 22-én pedig már csak 54 százalékon álltak az IRES felmérései szerint.

Az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) Traian Băsescu felfüggesztése előtt 14 százalékon állt a választó pártpreferenciák terén. Az IRES adatai szerint a referendumot érvénytelenné nyilvánító döntés utáni napon népszerűsége 24 százalékra kúszott.

Ponta beelőzte Antonescut

A referendum befolyásolta a politikusok népszerűségét is. Az USL két társelnöke közül mára már többen bíznak a szociáldemokrata Victor Pontában (45 százalék), mint a liberális Crin Antonescuban (38 százalék). A referendum előtt a helyzet fordított volt.

A megkérdezettek 48 százaléka vélekedik úgy, hogy Antonescunak be kellett volna tartania korábbi ígéretét, és ki kellett volna lépnie a politikából Traian Băsescu visszatérése után; 47 százalék szerint a volt ideiglenes államfőnek nem szabad feladnia a politizálást, 4 százalék pedig nem válaszolt a kérdésre.

Ha egyébként az elnökválasztásokat most tartanák, továbbra is Crin Antonescu a fő esélyes, aki az első fordulóban a szavazatok 38 százalékát kapná. Fő riválisa a Jobbközép Kezdeményezés nevű jobboldali szövetség egyik vezetője, Mihai Răzvan Ungureanu volt kormányfő, akire 11 százalék szavazna.

Jót tett a referendum Traian Băsescu korábban alaposan megtépázott népszerűségének is. Az IRES adatai szerint a referendumot érvénytelenné nyilvánító döntés utáni napon bizalmi indexe a korábbi 13 százalékról 24 százalékra kúszott.

A felmérések 1267, illetve 1547 fős reprezentatív mintán készültek telefonos lekérdezéssel. A hibaküszöb 2,9 százalékos. Az IRES-t Vasile Dâncu kolozsvári szociológus, a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt szenátora vezeti.

Veres: 50 százalék alá csökkenhet az USL

Veres Valér szociológus reálisnak tartja a felmérés által rögzített tendenciákat. „Az USL kormányra kerülése után számos vitatható döntést hozott, a Traian Băsescu eltávolítására tett kísérlete is vitatható módon történt. Emellett ne feledkezzünk meg Victor Ponta plágiumügyéről sem. A szociálliberálisok népszerűségvesztése tehát nem meglepetés" – jelentette ki a maszol.ro-nak.

A szociológus elképzelhetőnek tartja, hogy a parlamenti választásokig az USL 50 százalék alá csökkenjen a választói pártpreferenciákban, így nem tud majd egyedül kormányt alakítani. „Ne feledjük, hogy kormányon vannak, és a választók figyelme a referendum után most már a kormányzásra fog irányulni.Az ország gazdasági helyzete nem javult, a kilátások sem túl jók, s hatalom pedig népszerűségvesztéssel jár" – mondta Veres Valér.

 

Kimaradt?