1956 egyértelmű üzenete: együtt tudunk nagy eredményeket elérni

1956 minden más ünnepünknél egyértelműbben közvetíti azt az üzenetet, hogy együtt tudunk nagy eredményeket elérni – fogalmazott hétfőn Kolozsváron Magyar Levente, Magyarország külügyi és külgazdasági miniszterhelyettese.

A politikus a Maszol kérdésére elmondta, az anyaország és a nemzetrészek összetartozásának a megélése mindennapi feladata minden magyarnak, a politikai képviseletnek különösképpen feladata, de a nemzeti ünnepeink olyan napok, amikor erre különösképpen sor kerülhet. „1956 és ahogyan az egyéb szabadságharcaink is a magyarság sűrű történelmének egyik kimagasló pillanatai, mind arról szólnak, hogy közösen értünk el eredményeket. ’56 e tekintetben talán kimagaslik a többi ünnep közül is, hiszen egy olyan egységes hangon szólalt meg a nemzet, ami azért még a korábbi szabadságharcaink esetében sem volt jellemző” – fogalmazott Magyar Levente.

Fotó: Sándor Loránd

A miniszterhelyettes kiemelte: ’56-ban „politikai, ideológiaihovatartozástól függetlenül – leszámítva a legvadabb kommunistákat – a nemzet egységes véleménye fogalmazódott meg abban a felkelésben és az azt követő szabadságharcban”. Éppen ezért „1956 minden más ünnepünknél egyértelműbben közvetíti azt az üzenetet, hogy együtt tudunk nagy eredményeket elérni”.

Annak ellenére, hogy az 56-os eseményeket vérbe fojtották, megváltoztatta a történelmet, hiszen szertefoszlatta azokat az illúziókat, amelyet sokan tápláltak az emberséges szovjet berendezkedésről, illetve „elindított egy olyan eseménysorozatot, ami végülis 1989-90-ben kulminált a Szovjetúnió kelet-európai visszahúzódásában. ’56 nélkül ez nem lett volna elképzelhető” – mondta a Maszolnak Magyar levente.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?