A megyei mentőszolgálatoknál nincs többnyelvű ügyfélkezelés

A 112-es számon hívható egységesített diszpécserszolgálatnál biztosított a többnyelvű ügyfélszolgálat, a megyei mentőszolgálatoknál nem – derítette ki a Szatmári Friss Újság annak kapcsán, hogy múlt héten egy gencsi hölgy a sógorához mentőt szeretett volna hívni magyar nyelven, a 112-es segélyhívószámon pedig kioktatták, hogy Romániában él, beszéljen románul, majd letették a telefont.

Az esetet ellenőrizte a Speciális Telekommunikációs Szolgálat sajtószóvivője. A hivatalos válaszban az áll, hogy a 112-es segélyhívószám szolgálatot teljesítő munkatárs nem tette le a telefont, hanem kapcsolta a mentőszolgálatot.

Az 112-es segélyhívó számot tárcsázóknak akkor is tudnak segíteni a központ ügyeletes munkatársai, ha nem beszélik az állam nyelvét — olvasható abban a közleményben, amit az egységesített diszpécserszolgálatot működtető Speciális Telekommunikációs Szolgálat sajtószóvivője, Adrian Fulea ezredes küldött a sajtónak. A diszpécsernek pedig át kell kapcsolnia a hívást annak a kollégájának, aki beszéli a segélykérő anyanyelvét.

Pataki Ferenc, a Szatmár megyei mentőszolgálat vezetője az esettel kapcsolatban azt nyilatkozta, visszahallgatta a vitatott telefonbeszélgetést, és szerinte mindenki hibás: a szolgálatos diszpécser, amiért kioktatta a segélykérőt, a telefonáló pedig azért, mert kiprovokálta ezt a bánásmódot. Pataki állítja, hogy a nő tudott románul, mindent el is mondott mindaddig, amíg a kollégái rá nem kérdeztek arra, hogy mi a beteg panasza, „ekkor követelte csak, hogy vele beszéljenek magyarul, míg a mentőszolgálatnál azt kérték tőle, hogy hívjon valakit, aki tud románul”.

A 112-es segélyhívószámon biztosított a többnyelvű ügyfélszolgálat, abban a pillanatban, amikor egy telefonálóval nem tud szót érteni az adott diszpécserszolgálat munkatársa, azonnal átkapcsolja a segélykérőt egy olyan központhoz — bárhol legyen is az országban —, ahol a szolgálatot teljesítő beszéli az adott nyelvet. A Speciális Telekommunikációs Szolgálatnál alkalmazáskor az elvárások között szerepel egy idegen nyelv ismerete is, de a diszpécserek rendelkezésére áll az a lista is, amelyből kiderül, hogy a szolgálatban lévők közül ki milyen nyelvet beszél, tehát bármilyen nyelven érkezzen is a segélykérés, a segítségnyújtás nem marad el, áll a közleményben. Az elmúlt évben 16 ezer más nyelvű segélykérés érkezett a 112-es számra, ebből 14 ezer volt magyar nyelvű.

Kimaradt?