Magánszemélyek is beléphettek a sepsiszentgyörgyi zászlóperbe

A brassói táblabíróság kedden elfogadta, hogy közel 2300 magánszemély és civil szervezet belépjen a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és a prefektúra közti zászlóperbe, az ügy tárgyalását pedig október 8-ra halasztotta, számolt be lapunk érdeklődésére Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármester elmondta: a következő napokban várhatóan idézést kap a bíróságra mindenki, aki aláírta, hogy csatlakozik a zászlóperhez.

„Ne lepődjön meg senki, ha beidézik a bíróságra, viszont fontos tudni, hogy nem kell megjelenniük a tárgyaláson, hiszen az ügyvéd képviseli a feleket, amúgy is csak tanuknak kötelező a megjelenés, viszont a városzászlót támogató magánszemélyek nem tanúként szerepelnek a perben” –  mutatott rá Antal Árpád, aki szerint az októberi tárgyalási fordulón nem fog 2300 ember megjelenni, de megszervezik, hogy néhány érintett részt vegyen a tárgyaláson.

Antal Árpád köszönetet mondott azoknak a magánszemélyeknek és civil szervezeteknek, akik védelmükbe vették a városzászlót és aláírták a perhez csatlakozó íveket, ezzel felmutatták a közösség erejét és szimbólumokhoz való ragaszkodását. A polgármester szerint elérték céljukat, hiszen a 2300 személy Sepsiszentgyörgy szavazati joggal rendelkező polgárainak öt százalékát jelenti, vagyis annyit, ahányan ahhoz kellenének, hogy helyi tanácshatározatot vagy helyi népszavazást kezdeményezzenek.

Antal Árpád ugyanakkor rámutatott: a brassói táblabíróságnak most arról kell döntenie, hogy a prefektúrának van-e joga négy év után megtámadni a zászlóról hozott tanácshatározatot. A sepsiszentgyörgyi bíróság ugyanis alapfokon elutasította a kormányhivatal keresetét, arra hivatkozva, hogy egy határozatot elfogadása után legtöbb egy éven belül támadat meg, ez esetben Codrin Munteanu volt kormánybiztos négy év után indított pert ellene.

A brassói táblabíróság most vagy jóváhagyja az önkormányzat határozatát, vagy visszaküldi a sepsiszentgyörgyi bíróságra, hogy érdemben is tárgyalja az ügyet, magyarázta Antal Árpád, aki hangsúlyozta: a Kovászna megye zászló elleni per más volt, hiszen a sepsiszentgyörgyi bíróság érdemben tárgyalta az ügyet, és úgy döntött lehet zászlója az önkormányzatnak, ezt viszont érvénytelenítette a brassói bíróság. 

Mint arról beszámoltunk, Sepsiszentgyörgy zászlójának védelméért az RMDSZ kezdeményezett aláírásgyűjtést, júliusban és múlt héten is a város hat forgalmas pontján, önkéntesek gyűjtötték a perhez csatlakozók aláírását. Közel 2300 sepsiszentgyörgyi polgár vállalta, hogy beszáll a városi önkormányzat és a prefektúra közötti perbe. Tóth Birtan Csaba a sepsiszentgyörgyi RMDSZ ügyvezetője hangsúlyozta: a magánszemélyek nem kell megjelenniük a tárgyaláson, de gyakorlati haszna van, mert ha a táblabíróság érvényteleníti a zászlót, az önkormányzat nem viheti tovább a pert, de a magánszemélyek a  Strasbourgi Emberjogi Bírósághoz fordulhatnak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?