Kedden kezdődik a sepsiszentgyörgyi zászlóper

Közel 1900 sepsiszentgyörgyi vette védelmébe a város zászlaját, vagyis írta alá azt az ívet, amellyel részesévé válik az önkormányzat és a prefektúra közötti pernek. A városzászló megvédésében érdekelt polgárok még péntek délutánig írhatják alá a perhez csatlakozó nyilatkozatot - hívta fel a figyelmet az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezete.

A héten a város hat forgalmas pontján helyeztek el standokat, ahol délutánonként várják azokat, akik védelmükbe vennék Sepsiszentgyörgy zászlaját. Az elmúlt napokban 400 személy írta alá a nyilatkozatot, a hasonló júliusi aláírásgyűjtéskor pedig 1497-en csatlakoztak a perhez. Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezete arra kéri az érdeklődőket, hogy péntek délutánig keressék fel valamelyik köztéri standot, hogy aláírásukkal támogassák a városzászlót.

Kovászna megye és Sepsiszentgyörgy zászlóiról hozott tanácsi határozatokat Codrin Munteanu, Kovászna megye korábbi prefektusa óvta meg tavaly a bíróságon. A két keresetet alapfokon elutasították, később azonban a megyezászlót érvénytelennek nyilvánította a brassói táblabíróság, amely napokon belül dönt Sepsiszentgyörgy zászlója kapcsán is.

 „Mutassuk meg, hogy egy összetartó és erős közösség vagyunk, akitől nem lehet elvenni a szimbólumhasználat alapvető jogát” -mondta Tóth Birtan Csaba. A sepsiszentgyörgyi RMDSZ ügyvezetője leszögezte: a perbe beszálló polgárok nem kell megjelenjenek a tárgyaláson, aláírásuknak azonban gyakorlati haszna van, mert ha a táblabíróság érvényteleníti a sepsiszentgyörgyi zászlót, az önkormányzatok nem vihetik tovább a pert a Strasbourgi Emberjogi Bíróságra, de magánemberek ezt megtehetik.

 

Kimaradt?