Közeleg a zászlóper: újabb RMDSZ-felhívás

A sepsiszentgyörgyiek vegyék védelmükbe a város zászlóját, kéri az RMDSZ városi szervezete, amely emlékeztet, hogy két hét múlva, szeptember 10-én a brassói táblabíróságon kezdődik a Kovászna megyei prefektúra által indított zászlóper.

Mint arról beszámoltunk Kovászna megye zászlóját már érvénytelennek nyilvánította a brassói táblabíróság, és Sepsiszentgyörgy város zászlójának sorsáról is ugyanez a bíróság dönt. Az RMDSZ első ízben júliusban kérte a város lakóitól, hogy vegyék védelmükbe Sepsiszentgyörgy zászlóját, vagyis írják alá azt a nyilatkozatot, amely révén a zászlóper részévé válnak.

Múlt hónap elején a város több pontján standokat állítottak fel, és ezeknél közel ezernégyszáz sepsiszentgyörgyi írta alá az íveket, mely által a per részévé váltak, védelmükbe vették a város zászlót. Jövő héten ismét megszervezik az utcai aláírásgyűjtést, céljuk, hogy a következő tárgyalási fordulóig, szeptember 10-ig legalább 3000 sepsiszentgyörgyi civilt vonjanak be az önkormányzat és a prefektúra közti perbe.

Jövő hétfőtől, egy hétig a város hat pontján: a Sugás áruház előtti téren, az Erzsébet parkban, a gróf Mikó Imre szobor előtt, a Grigore Bălan és a Dália út sarkán, a Stadion utcában, a Bertis üzlet előtt, az Állomás negyedben a Katona szobra mögötti járdán és a Csíki negyedi üzletsor előtti területen lesznek elhelyezve a standok. Ezeken a helyszíneken délutánonként 3 és 7 óra között várják azokat, akik védelmükbe vennék Sepsiszentgyörgy zászlaját.

„Mutassuk meg, hogy egy összetartó és erős közösség vagyunk, akitől nem lehet elvenni a szimbólumhasználat alapvető jogát” – mutatott rá Tóth Birtan Csaba. A sepsiszentgyörgyi RMDSZ ügyvezetője leszögezte: a perbe beszálló polgárok vagy civil szervezetek nem kell megjelenniük a tárgyaláson, viszont gyakorlati haszna van, mert ha a brassói táblabíróság érvényteleníti a sepsiszentgyörgyi zászlót, az önkormányzatok nem vihetik tovább a pert a Strasbourgi Emberjogi Bíróságra, de civil szervezetek és magánemberek ezt megtehetik.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?