Băsescu ismét megköszönte a magyaroknak

A felfüggesztett államfő pénteken ismét köszönetet mondott a romániai magyaroknak azért, hogy csak kis számban vettek részt a leváltásáról szóló referendumon.

A hétvégén Székelyföldön tartózkodó Traian Băsescu szerint a magyarok azért maradtak távol az urnáktól, mert megértették, hogy a jelenlegi hatalom „törvénytelenül fejezte le a román államot", ezért nem hagyták magukat bevonni politikai játszmákba.

„Nem tudom figyelmen kívül hagyni a magyarok hozzáállását a referendumhoz, és köszönetet mondok nekik ezért" – jelentette ki Kovásznán a politikus. Az újságíróknak elmondta: azért látogatott Székelyföldre, hogy megszabaduljon bukaresti zsúfoltságtól.

A felfüggesztett államfő a referendum lezárása utáni beszédében szintén háláját fejezte ki a romániai magyaroknak, mert nem tolongtak az urnáknál.

A Központi Választási Iroda adatai szerint a legkevesebben a magyarlakta területeken mentek el szavazni: Hargita megyében a választói névjegyzékben szereplők 11,6 százaléka, Kovászna megyében 20,6 százaléka, Szatmár megyében 28,2 százaléka, Maros megyében 34 százaléka járult az urnákhoz a népszavazáson.

Kimaradt?