Megoldatlan probléma Marosvásárhely szemete

Maros megye legnagyobb hulladéktermelő településéért, Marosvásárhelyért aggódik Ciprian Dobre tanácselnök, aki pihenőszabadsága megkezdése előtt egy nappal arról számolt be többek közt a sajtónak, hogy a Maroskeresztúr közégbe, Kakasd határába tervezett szelektáló állomás még mindig nem működik.

Nemcsak nem működik, hanem még a versenytárgyalást sem lehet meghirdetni, mivel sem az odavezető út, sem a működéséhez elengedhetetlen infrastruktúra nem készült el. Dobre szerint mindez a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal mulasztása, hiszen három éve volt rá, hogy végezzen az útépítéssel és az infrastrukturális beruházásokkal.

A Kakasd közelébe tervezett hulladéktározót arra szánták, hogy ott a megye legnagyobb mennyiségű hulladékát gyűjtsék össze és szelektálják. A legnagyobb termelő pedig ezen a téren Maros megyében éppen a megyeközpont, amelynek az előljárói – Dobre szerint – nem voltak képesek megvalósítani a tervet.

„Milyen intézmény az, amely nem tud egy problémát megoldani? Mi lenne, ha mi is három évig húztuk volna a tej-kifli programot?” – sorjázta a kérdéseket az önkormányzat elnöke, aki szerint az sem jelent mentséget a stagnálásra, hogy a kakasdi lakosság összefogott a hulladéktározó megépítése ellen, sorozatos tiltakozó akciókat szervezett, csakhogy megakadályozza, hogy a falu közvetlen közelébe bárminemű szeméttároló, vagy átrakodó, szelektáló állomás épüljön.

Kakasd lakossága négy éve küzd a hulladéktározó megépítése ellen. Ezért Pro Veritas néven egy egyesületet is létrehoztak, amelynek vezetőjét, Csegzi Attilát maga a megyei tanácselnök, Ciprian Dobre is támogatásáról biztosította tavaly júliusban.

 

Kimaradt?