Szerdától életbe léptek az új közlekedési szabályok

Szerdától léptek életbe Romániában az új közlekedési szabályok. A KRESZ-ben elsősorban a kétkerekű járművekre érvényes előírások módosultak, illetve változott a gépjárművezetői jogosítvány megszerzésének procedúrája.

Ezek szerint ezentúl szigorúan büntetik azt a motorkerékpárost, aki részeg utast szállít a járművén. Ez érvényes az áruszállító járművek vezetőire is. Újdonság, hogy a kerékpárosoknak kötelező módon maguknál kell tartaniuk a személyi igazolványukat, ha közutakon közlekednek.

A bicikliseknek tilos egymás mellett haladniuk ugyanabban a forgalmi sávban, és le kell szállniuk a kerékpárról, ha gyalogátkelőn kívánnak átjutni az út másik oldalára.

Újdonság, hogy a gépjárművezetői jogosítvány megszerzéséért letett KRESZ-vizsga egy évig érvényes. Vagyis ha a jelölt megbukik a gyakorlati vizsgán, nem kell újra elvégeznie a KRESZ-tesztet újabb próbálkozás esetén.

Ezentúl a B, BE, C és CE kategóriájú jogosítványok a traktorokra is érvényesek, azzal a megkötéssel, hogy a B kategóriájú jogosítvánnyal rendelkező gépjárművezetők legfennebb 3,5 tonna súlyú utánfutós traktor vezethetnek.

 

Kimaradt?