Asztalfoglalás, taxihívás ingyenesen, magyarul

Ingyenesen hívható telefonos ügyfélszolgálat beindítását jelentették be az Igen, tessék! mozgalom vezetői. Elképzelések szerint a szolgáltatást Romániából és Magyarországról is igénybe lehet venni.

A Kolozsvári Magyar Napok keretében pénteken tartott bemutatót követően Vincze Róbert, a mozgalom koordinátora elmondta: a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül magyarul lehet szállodai szobát, vagy vendéglői asztalt foglalni, de akár taxit is hívni Kolozsváron.  

A magyar nyelv romániai használatát ösztönző mozgalom ügyintézői elsősorban annak a 105 cégnek a szolgáltatásait ajánlják a telefonálók figyelmébe, amelyek csatlakoztak a mozgalomhoz, és vállalták, hogy magyar nyelven is kiszolgálják az ügyfeleket.

Eligazítást nyújtanak azonban a tilosban parkoló, elszállított autók ügyében is.  igen-tessek0817 masolat

A mozgalmat egy évvel ezelőtt éppen a Kolozsvári Magyar Napokon indították el.

Lényege, hogy a csatlakozó vállalatok Igen, tessék! feliratú matricával, kitűzővel jelzik ügyfeleik számára, hogy beszélnek magyarul.

A mozgalmat azóta Maros, Szatmár és Bihar megyére is kiterjesztették.   

{loadposition kmn}

További elképzelések...

Vincze Róbert elmondta: a Romániából ingyenesen hívható +40 312 263100-es számon, valamint a Magyarországról ingyenesen hívható +36 21 2524892-es számon egyelőre csak munkanapokon 10 és 18 óra között válaszol az ügyintéző, de reményeik szerint hamarosan állandó ügyeletet biztosíthatnak.

A munkaidőn kívül betelefonáló ügyfelek kéréseinek is eleget tesznek, ha meghagyják elérhetőségeiket, visszahívják őket.   

A Mátyás taxinak elnevezett taxis szolgáltatást egyelőre csak kísérleti jelleggel indították el.

Dolgoznak azonban egy olyan okostelefonokra kifejlesztett alkalmazáson, amelyen keresztül a telefonos ügyfélszolgálat kiiktatásával is megtalálhatják egymást Kolozsváron az utazni vágyók és a magyarul beszélő taxisok.  

A telefonos ügyfélszolgálat román-magyar tolmácsolást is biztosít a betelefonálónak.

Ha például egy románul nem beszélő magyar gépkocsivezetőt megállít a román rendőr, az ügyfélszolgálat a kihangosított telefonkészüléken keresztül biztosíthatja a tolmácsolást számára.

A mozgalommal kapcsolatos újdonságokról a www.igentessek.ro honlapon is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az Igen, tessék! elöl jár a jó példával

ha.vr 0817Vincze Róbert közölte: a mozgalom eredetileg a kisebbségben élő magyarok anyanyelvhasználatának az ösztönzésére alakult, de nyitottak a magyar turisták felé is, hogy még jelentősebb legyen a bevétel, amelyet a mozgalomhoz csatlakozó vállalatok remélhetnek.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, a mozgalom egyik kezdeményezője szerint az első év olyan jól sikerült, hogy a kisebbségi nyelvhasználat népszerűsítésével foglalkozó külföldi szervezetek is felfigyeltek a mozgalomra.

Ősszel a Svenska Kulturfonden, egy finnországi svéd szervezet brüsszeli konferenciáján mutathatják be a magyar nyelvhasználatot bátorító programot.

 

Kimaradt?