Boda József: nem Băsescu áll az ügyészek mögött

Butaságnak és felelőtlenségnek tartja Boda József politikai elemző a Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetőinek azokat a kijelentéseit, melyek szerint az államfő leváltásáról szóló referendumon elkövetett csalások átfogó ügyészségi kivizsgálása mögött Traian Băsescu áll, s az akció célja a népszavazáson részt vevő személyek „terrorizálása".

„Lehet, hogy Ceauşescunak volt ekkora hatalma, de a rendszerváltás után egyetlen államfő sem volt képes az ügyészek és bírák kézi vezérlésére. Képtelenség, hogy Băsescu egy ekkora apparátust ilyen formában meg tudjon mozgatni" – jelentette ki a maszol.ro-nak.

Boda József szerint az ügyészek vizsgálódásai nem úgy zajlanak a terepen, mint ahogy egyes politikusok és egyes hírtelevíziók állítják. „A legnagyobb őszinteséggel mondom: a televíziók félretájékoztatnak. Lehet, hogy az ügyészek között is akad, aki visszaél a hatalmával, de nem terrorizálják az embereket" – magyarázta.

Szerinte nincs félnivalójuk azoknak, akik nem adták le többször a szavazatukat. „Én is szavaztam, mégsem félek az ügyészektől" – fogalmazott Boda.

A maszol.ro felvetésére, miszerint választási csalások vélhetően korábban is történtek, ám egyetlen alkalommal sem indult ilyen átfogó akció a kiderítésükre, mint most, Boda kijelentette: a visszaélések kivizsgálását „egyszer már el kellett kezdeni", annál is inkább, mert a jelek szerint a csalások akár a referendum végeredményét is befolyásolták. „A bírónak is akkor nézik el a tévedéseit, ha ezek nem befolyásolják a mérkőzés eredményét" – példálózott Boda. {loadposition OTP}

A politikai elemző helyesli a Legfelsőbb Bírói Tanács reakcióját a politikusok nyilatkozataira. „Nincs joga Ion Iliescunak, még ha 83 éves is, olyasmiket állítani az ügyészekről, mint amiket mondott. Ugyanígy Crin Antoescunak sincs joga ultimátumot adni az igazságügyi miniszternek, aki történetesen a kormányfő is, vagy a főügyésznek, hogy állítsa le az ügyészségi akciót" – mondta Boda József, aki egyébként korábban Ion Iliescu államfői mandátuma alatt elnöki tanácsadó volt.

Mint ismert, a legfőbb ügyészség a korrupcióellenes igazgatósággal karöltve több mint félezer bűnvádi dossziét nyitott országszerte a referendumom elkövetett választási csalások ügyében, elsősorban az ország déli megyéiben.

Kimaradt?