Băsescun is számon kérik Köszegi Zoltán kijelentéseit

Határozott állásfoglalást követel Cătălin Ivan, a Szociáldemokrata Párt (PSD) európai parlamenti küldöttségének vezetője Traian Băsescutól a fideszes Köszegi Zoltán képviselő kijelentéseivel kapcsolatban.

A magyarországi politikus az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) által szervezett borzonti táborában úgy vélekedett, hogy akár már nyolc év múlva fel lehet vetni a határrevízió kérdését. Kőszegi Zoltán a hallgatóság részéről érkezett felvetésre reagált, miszerint miért az autonómia, és miért nem inkább Trianon revíziójának kérdését vetik fel a magyar politikusok.

„Ha a Fidesz tovább tud erősödni, és sikerül Magyarországot gazdasági, illetve más tekintetben is erős országgá tenni, akkor hivatalosan is fel lehet vetni a revízió kérdését" – idézte a Krónika napilap a képviselőt, akinek kijelentéseit felkapta a román sajtó is.

„Băsescunak fontosabb a Fidesz"

Cătălin Ivan a Realitatea TV híradása szerint azt mondta: ha a felfüggesztett államfő nem reagál Köszegi Ferenc kijelentéseire, az úgy értelmezhető, hogy Traian Băsescu a nemzeti érdek fölé helyezi a magyarországi kormánypárttal fenntartott kapcsolatait.

Az EP-képviselő szerint „a románoknak tudniuk kell, hogy a felfüggesztett államfő támogatja-e a magyarországi hivatalosságoknak ezeket a nyilatkozatait, vagy véget vet a Fidesszel való barátkozásának, ha a nemzeti érdek úgy kívánja".

A politikus azonban attól tart, hogy Băsescu fontosabbnak tartja a Fidesszel fenntartott kapcsolatait, ezért hidegen hagyják az ország területi épségét firtató nyilatkozatok. „Nincs benne annyi jellemesség, hogy elítélje a románellenes nyilatkozatokat" – jelentette ki.

„Saját bejáratú vélemény"

Köszegi Zoltán az Indexnek nyilatkozva utólag valamelyest finomított az EMI-táborban tett kijelentésein. A portálnak elmondta: az előadás után egy hozzászóló tett fel neki Trianonnal kapcsolatban kérdéseket, és erre válaszolva fejtette ki, továbbra is szükség van arra, hogy európai fórumokon is átbeszéljék az Erdély elcsatolását hozó I. világháborút lezáró döntést.

Köszegi hozzátette, hogy miután a hozzászóló a Jobbik politikáját dicsérte, azt is szükségesnek tartotta részletezni, hogy a Fidesz az elmúlt években milyen gazdaságpolitikai utat járt be. A képviselő szerint ugyanis az ország megerősödése is alapfeltétele annak, hogy a nemzetközi porondon komolyan vegyék, és felvethesse a kérdést.

A politikus elmondta, hogy az előadásában nem a határok módosítására gondolt a revízió emlegetésével. Elárulta ugyanakkor, hogy a határkérdésről van egy „saját bejáratú véleménye". Szerinte Erdélynek az lenne a legjobb, ha sok nemzetiségével önálló független kis állammá válna, ami véget vethetne a románok és magyarok közti régi vitának.

Budapest elhatárolódott Köszegitől

Kőszegi nyilatkozatára a Fidesz és a magyar külügyminisztérium is reagált. Selmeczi Gabriella, a nagyobbik kormánypárt szóvivője közölte: Kőszegi „feltehetően nem alaposan átgondolt magánvéleményének adott hangot" az EMI-táborban. Ezt követően a külügyminisztérium is leszögezte, a fideszes honatya Székelyföldön tett kijelentései nem tükrözik a magyar kormány álláspontját.

A külügyi tárca közleményében azt írta: egyetért a nagyobbik kormánypárt állásfoglalásával, amely szerint Kőszegi Zoltán képviselőnek az EMI-táborban tett kijelentése magánvélemény. „A képviselő által mondottak nem tükrözik a magyar kormány álláspontját" – szögezte le a külügyminisztérium. A Martonyi János vezette tárca hozzátette, a magyar kormány valamennyi nemzetközi jogi kötelezettségét és szerződését betartja.

„A határon túli magyarság jövőjét leginkább az érintettek által kidolgozott és a nemzetközi gyakorlattal összhangban álló autonómiakoncepciók megvalósulása biztosíthatja" – zárul a minisztérium közleménye.

Kimaradt?