Munkahelyeikért és a vidéki hivatalokért harcolnak a postások

Mintegy 100 postás tartott sztrájkőrséget péntek reggel a kolozsvári prefektúra előtt a személyzetcsökkentés elleni tiltakozásképpen.

A postások amiatt is elégedetlenségüket fejezték ki, mert a Román Posta Hivatal több vidéki intézményét megszüntette és továbbiakét is tervezi.

A postások „Tisztességes munkakörülményeket!", „Ne temessétek el a Román Posta 150 éves munkáját!", „Állítsák meg a postai hivatalok eltörlését!", „Politikai menedzsment – 100 millió eurós csalás a Román Postai Hivatalnál" feliratokkal tiltakoztak a prefektúra épülete előtt.posta0817

A tömeg sípszó mellett „Ha nem kapunk támogatást, nem kapnak több levelet!", „Biztos munkahelyeket!", valamint „Ne hagyják a postát elveszni, a posta egy országos márka!" rigmusokat skandálva tartotta meg sztrájkőrségét.

A postások szakszervezetének vezetője Carol Sinka elmondta: a postásoknak több követelésük is van, többek közt azt szeretnék, hogy továbbra is fennmaradjanak a vidéki hivatalok.

{loadposition OTP}

"Nem akarunk havi két fizetetlen munkanapot, nem akarjuk a falusi környezetben lévő hivatalok megszüntetését, nem akarunk létszámcsökkentést, azt szeretnénk ha a postai piacot 2013 január 1-je helyett két évvel későbben liberalizálnák" – fogalmazott Sinka.

Hozzátette: a Román Postai Hivatalnak nincs más lehetősége a talpra állásra, mint a fizetés és létszámcsökkentés, szerinte mindezek az intézmény privatizációjához vezetnek.

A postások küldöttsége egy beadványt adott át Ioan Vuşcannak, Kolozs megye prefektusának.

A sztrájkőrséget Kolozsváron péntek délelőtt 9 és 10 óra között tartották meg.

A tiltakozássorozatot augusztus 10-én indították el Bukarestben.

A sztrájkőrségek augusztus 27-én Temesváron érnek véget, addig a postások naponta az ország különböző nagyvárosaiban tartanak megmozdulásokat a prefektúrák előtt.

Kimaradt?