Két éve történt a tragédia a giuleşti-i szülészeten

A giuleşti-i szülészeten történt két évvel ezelőtti tragédiai után, az érintett családok közül csak egyik vállalt újból gyereket, a túlélő csecsemők, noha felépültek, maradandó sérüléseket szenvedtek. Az orvosok nem tudnak arról, hogy azok az anyák, akiknek gyerekei a tragédia áldozatai voltak, megfordultak-e azóta a kórházban.

„Újraélesztett” kórház

”A 2010-es tűzvészhez hasonló eset nem ismétlődhet meg. Nagyon szigorú szabályok szerint dolgozunk. Füstérzékelőink vannak és olyan ajtók, amelyek automatikusan záródnak, ha elveszik az áramot, akkor maguktól kinyílnak, áramgenerátorunk és kórházaknak készített szűrős légkondicionálónk is van” – közölte csütörtökön Doru Pană a Panait Sârbu kórház szóvivője, amelyhez a giuleşti-i szülészet is hozzátartozik.

Bár a kórház számára 2010-ben a Kórházi Adminisztráció és Egészségügyi Szolgátatások biztosították az új felszerelést, a nők 2011-ben még tartozódtak attól, hogy giuleşti-i szülészetet válasszák – fogalmazott a szóvivő.

„Érezni lehetett a félelmüket, de ez mostanra már többnyire elmaradt. A jelenlegi körülmények a nyugati kórházakéhoz hasonlóak” – magyarázta Doru Pană.

Hozzátette: a koraszülött részleg személyzetproblémáját is sikerült megoldani, annak ellenére, hogy a törvény előírása szerint, csak akkor lehet egy személyt alkalmazni, ha hét másik személy kilép a rendszerből.

Eloszlanak a félelmek?

Azért, hogy a kismamák félelmeit eloszlassák a kórház honlapján olyan képeket tettek közzé, amelyek bemutatják a szülészet „új arculatát” – mondta az orvos.ati.giulesti

Rámutatott: bár 2010 és 2011 is nehéz időszak volt a kórház számára, tavaly már 3 452 kismama szült a giuleşti-i szülészeten, 404 koraszülött, valamint 1 110 1,5 kilogrammos súlynál kisebb csecsemő jött a világra.

További 44 kisbabát egészségügyi gondok miatt más egészségügyi központokból szállítottak ebbe a kórházba.

Maradandó sérülésekkel él tovább az öt túlélő

A Grigore Alexandrescu gyerekkórházban az orvosok ma már keveset tudnak az öt megmentett csecsemő sorsáról.

2010 augusztusában három kisfiú és két kislány vészelte át a tűzvészt.giulesti0816 “Utólag csak három gyerekkel jártak vissza állandó vizsgálatra. A kicsik felépültek, de persze vannak maradandó sérüléseik” – részletezte a Grigore Alexandrescu egyik orvosa.

2010 augusztus 16-án a giuleşti-i szülészetről 8 csecsemőt szállítottak be a Grigore Alexandrescu kórházba, a kisbabák közül hárman a szövődmények miatt néhány napon belül meghaltak, a tűzvészben három csecsemő vesztette életét, két ikerpárt (két fiút, valamint egy fiút és egy kislányt) és egy kislányt sikerült megmenteni.

{loadposition OTP}

„Az általában vészhelyzetekben dolgozó SMURD orvosai számára is az eset több szempontból is erőpróbát jelentett, otthonról is bejöttek az embereink segíteni, jó csapattal dolgoztunk” – nyilatkozta Bogdan Opriţa orvos.

A giuleşti-i szülészet előtt csütörtök este gyertyagyújtásos megemlékezést tartanak a két évvel korábban elhunyt hat csecsemő emlékére.

 

Kimaradt?